Στα 325,9 εκατ. ευρώ τα εποπτικά τέλη υπέρ της ΕΚΤ για το διάστημα 2014-2015

Στα 325,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των επιβλητέων ετήσιων εποπτικών τελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πρέπει να καταβάλουν για το 2015 οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει το συνολικό ποσό των επιβλητέων ετήσιων εποπτικών τελών εκδίδοντας ειδοποιήσεις καταβολής τέλους για κάθε κατηγορία εποπτευομένων οντοτήτων και εποπτευόμενων ομίλων.

Μόνο για εφέτος  η ειδοποίηση καταβολής του τέλους για την πρώτη περίοδο επιβολής, δηλαδή για το διάστημα από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2014, εκδόθηκε μαζί με την ειδοποίηση καταβολής τέλους για την περίοδο επιβολής τέλους 2015. Έτσι, το συνολικό ποσό των 325,9 εκατ. ευρώ που επιβάλλεται για το 2015 αντανακλά τις δαπάνες που βαρύνουν την ΕΚΤ σε σχέση με τα εποπτικά της καθήκοντα από τον Νοέμβριο 2014.

Οι δαπάνες αυτές συνίστανται κατά κύριο λόγο σε έξοδα που σχετίζονται άμεσα με τα εποπτικά καθήκοντα της ΕΚΤ, για παράδειγμα με την εποπτεία σημαντικών οντοτήτων, την επίβλεψη της εποπτείας λιγότερο σημαντικών οντοτήτων, την εκτέλεση οριζόντιων καθηκόντων και την παροχή ειδικευμένων υπηρεσιών.

Περιλαμβάνουν επίσης έξοδα που σχετίζονται έμμεσα με τα εποπτικά καθήκοντα της ΕΚΤ, για παράδειγμα με υπηρεσίες που παρέχουν οι υποστηρικτικές μονάδες της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των μονάδων που είναι υπεύθυνες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τις υπηρεσίες τεχνολογίας της πληροφορικής.