Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Ευρώπη τον "υποβιβασμό" Βαρουφάκη

Θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές χαρακτήρισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ τον “υποβιβασμό” του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο κ. Νουαγιέ σχολίασε με νόημα ότι «δημιουργεί πολλές εντάσεις κατά συνέπεια αυτό (σ.σ. ο υποβιβασμός) μπορεί σίγουρα να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις. Η ουσία όμως, δεν αλλάζει. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να μπει ξανά σε τροχιά η οικονομία».

Παράλληλα, το Reuters επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο ο τρόπος που συμπεριφερόταν ο Έλληνας Υπουργός τον καθιστούσε ένα «πρόσθετο εμπόδιο» στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως περιορίζοντας τον ρόλο του, από το βασικό πρόσωπο επαφής σε ένα από τα πρόσωπα, αφαιρείται το εμπόδιο. «Έχει γίνει σχεδόν προσωπικό για κάποιους στο Eurogroup», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Πάντως ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters διερωτήθηκε εάν η κίνηση ανασχηματισμού της διαπραγματευτικής ομάδας θα μπορούσε να φέρει την ουσιαστική αλλαγή που ζητούν οι δανειστές.