Αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, αναφέρει σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Γάλλος οικονομολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος παράλληλα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης χαρακτηρίζοντάς την “μη βιώσιμη”.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις», σημειώνει και εξηγεί ότι ««αν η ελληνική κυβέρνηση αθετούσε την αποπληρωμή του χρέους της, θα περιοριζόταν η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τον ελληνικό λαό».
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που έχει επιτελέσει η ΕΚΤ για το θέμα, ο κ. Κερέ αναφέρει ότι «για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και του ρόλου του να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία η ΕΚΤ την έχει επιτελέσει στο ακέραιο» και προσθέτει πως «οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες και όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες». «Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υπογραφής ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο κ. Κερέ κατέστησε σαφές ότι «ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ’ ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης», ενώ για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τονίζει, ότι «μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την μεταβίβαση των κερδών από το πρόγραμμα SMP».