«Οδικό χάρτη» συνεργασίας για την επέκταση του Turkish Stream επί ελληνικού εδάφους αποφάσισαν Τσίπρας - Μίλερ

Η Ελλάδα στηρίζει το έργο της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, το οποίο θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μίλερ, νωρίτερα,επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρευρέθηκε και στην συνάντηση του κ. Μίλερ με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλεξέι Μίλερ προσέθεσε ότι το έργο θα γίνει με τους κανόνες της Ε.Ε. με κονσόρτσιουμ εταιρειών, στο οποίο θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές εταιρείες, και με συνολικό όφελος 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αεριού κατ’ έτος, που θα μπορούν να προμηθευτούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές.

Κατά τη συνάντηση δεν έκλεισε κάποια συμφωνία, ούτε υπογράφηκε κάποιο έγγραφο. Το είχε άλλωστε δηλώσει νωρίτερα και ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. «Δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνορωσική συνεργασία «έχει πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα» και πως «ο αγωγός ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας».  Όπως είπε οι συζητήσεις συνεχίζονται και «ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφέρουσα συμφωνία για τον αγωγό για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε ότι «μια ισχυρή σχέση μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας, αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο».

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε, και αυτός όπως και ο κ. Μίλερ, ότι το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Σχολίασε μάλιστα ότι «από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ε.Ε. να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη FYROM σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Gazprom αποφασίστηκε να συσταθεί εταιρεία κοινοπραξίας για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού. Αναμένεται ότι στην κοινοπραξία αυτή θα πάρουν μέρος κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες. Κατά την συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη, που προηγήθηκε, συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος και ενός «οδικού χάρτη» που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας. Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

«Περιμένουμε να δούμε» διαμηνύει η Κομισιόν

«Κάθε αγωγός και κάθε πρότζεκτ» που διέρχεται από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ε.Ε.», τόνισε, από την άλλη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και επί ελληνικού εδάφους. Η εκπρόσωπος Άννα-Κάισα Ιτκόνεν υπογράμμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει τεχνικές συμβουλές για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, όμως διευκρίνισε ότι ακόμα οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα απτό στοιχείο για τα σχέδια της ρωσικής εταιρείας ή της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός (Turkish Stream) τον οποίο συζητούν Ελλάδα και Gazprom είναι στην ουσία ο αντικαταστάτης του αγωγού South Stream, ο οποίος θα περνούσε από τη Βουλγαρία, αλλά εν τέλει ακυρώθηκε μετά από αντιδράσεις της Ε.Ε. η οποία κατηγορεί την Gazprom ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού που υπαγορεύουν πως ένας παραγωγός αερίου δεν μπορεί να είναι και διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ενώ θα πρέπει να επιτρέπει τη χρήση του αγωγού του και από ανταγωνιστές.