Με έντονη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει ο διεθνής Τύπος τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Η Ελλάδα σφάζει τηλεοπτικούς σταθμούς», είναι ο τίτλος του άρθρου του Reuters, μεταφέροντας τις απόψεις που έχει εκφράσει η Κυβέρνηση για τον κλάδο, περί μιας βιομηχανίας βυθισμένης στη κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, αλλά και τις θέσεις της αντιπολίτευσης για την όλη διαδικασία.
Το πρακτορείο κάνει λόγο για πολιτικά αμφιλεγόμενο βήμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα έδωσε νέες τηλεοπτικές άδειες την Παρασκευή, με ένα πολιτικά αμφιλεγόμενο βήμα για να μειώσει τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που λειτουργούν και για τα οποία οι αρχές λένε ότι είναι βυθισμένα στην κακοδιαχείριση και την διαφθορά”.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι “Η Κυβέρνηση Τσίπρα είπε πως η κίνηση θα βοηθήσει στη ρύθμιση του τομέα, ωστόσο τα ΜΜΕ λένε ότι θα χαλιναγωγήσει την ελευθερία του λόγου και θα κλείσει κανάλια, οδηγώντας χιλιάδες στην ανεργία”.
Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρει πως “η Κυβέρνηση έχει αποκαλέσει τα ΜΜΕ της χώρας βαμπίρ τα οποία ζουν με δανεικά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν”, αλλά και πως “τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την Κυβέρνηση πως έκανε την δημοπρασία για να φέρει μέσα νέους επιχειρηματικούς παίκτες πιο φιλικούς προς ένα κόμμα το οποίο ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία πέρυσι και μπορεί να έχει λιγότερη επιρροή στον κρατικό μηχανισμό και τον ιδιωτικό τομέα”.
Η εφημερίδα “L’ Express” χαρακτηρίζει τη διαδικασία ως εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις άδειες ισχύουν για μία δεκαετία και λήφθηκαν από τρεις ιδιοκτήτες κι έναν εργολάβο που θεωρείται ότι έχει στενή σχέση με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
“Τα αποτελέσματα αυτά είναι το αποκορύφωμα μιας μεταρρύθμισης που στόχο έχει, σύμφωνα με την αριστερή Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον εξορθολογισμό του οπτικοακουστικού τομέα τον οποίο μέχρι τώρα ελέγχουν μία χούφτα ολιγάρχες βυθίζοντας τα ΜΜΕ σε οικονομική αδιαφάνεια”, αναφέρει σε άλλο σημείο.
Η Γερμανική «Der Standard» αναφέρει ότι “η ελληνική Κυβέρνηση θα λάβει συνολικά το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες άδειες. Νικητές των νέων αδειών είναι τρεις ιδιοκτήτες κι ένας εργολάβος”.
Από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο «AFP» σημειώνει: «Η Ελλάδα συγκέντρωσε το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ από την δημοπράτηση τεσσάρων ιδιωτικών αδειών σε μία μαραθώνια προσπάθεια κατά την οποία επικράτησαν οι πλοιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού κορυφαίας ποδοσφαιρικής ομάδα της χώρας. Τις τέσσερις άδειες για διάστημα δέκα ετών έλαβαν τρεις εφοπλιστές και ένας κατασκευαστής, ο τελευταίος θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στην αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η σημαντική παρουσία είναι ο 47χρονος εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Η διαδικασία περικοπής του αριθμού των αδειών επικρίθηκε ως αδέξια, καθώς συνολικά οκτώ ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας λειτουργούσαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Αλλά η Κυβέρνηση επέμεινε ότι τα μέσα ενημέρωσης και η διαφημιστική αγορά στην Ελλάδα είναι εξαντλημένα από την κρίση χρέους των έξι ετών κι ότι μόνο στους οικονομικά βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς θα πρέπει να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας τους.
Το παλαιότερο ιδιωτικό κανάλι στην Ελλάδα το Mega αποβλήθηκε πριν καν αρχίσει η υποβολή προσφορών. Αλλά και τα κορυφαία κανάλι Αlpha και Star βγήκαν επίσης νοκ άουτ από τη διαδικασία. Οι επικριτές αυτής της διαδικασίας υποστηρίζουν ότι απλώς ήταν ένα τέχνασμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να αντικαταστήσει τους βαρόνους της τηλεόρασης που αντιτάχθηκαν στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους που το προτιμούν περισσότερο. Η πρωτοφανής δημοπρασία είδε τους ιδιοκτήτες καναλιών αλλά και τους υποψήφιους ιδιοκτήτες να παραμένουν κλειδωμένοι σε ένα κτίριο του υπουργείου Γενικού Γραμματείας Ενημέρωσης επί τρεις νύχτες, μία διαδικασία που ορισμένες φορές περιγράφεται ως ταπεινωτική.
Η Wall Street Journal σχολιάζει τον διαγωνισμό ως “μαραθώνια διαδικασία υποβολής προσφορών” και τονίζει πως “η απόφαση έχει εξοργίσει τα στελέχη των ελληνικών ΜΜΕ και την αντιπολίτευση, οι οποίοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες με επιχειρηματικές ομάδες που επιθυμεί”.
Με τίτλο “Η μάχη των ολιγαρχών”, η Le Monde αναφέρει ότι “χρειάστηκαν 63 ώρες αγωνίας, σασπένς, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Εξήντα τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι οκτώ υποψήφιοι με τις ομάδες τους, από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, σε μια πρωτοφανή διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, παρέμειναν κλεισμένοι στο εσωτερικό του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κάτω από εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας.
Η μάχη των εκατομμυρίων έδωσε το πλεονέκτημα σε τέσσερις Έλληνες ολιγάρχες από τους πλέον ισχυρούς και τους λιγότερο αμφιλεγόμενους». Το ίδιο δημοσίευμα εκτιμά ότι οι δύο χαμένοι των Star και Alpha, θα μπορούσαν ίσως να συμμετέχουν σε πιθανή νέα δημοπρασία για θεματικά κανάλια.
Συνεχίζοντας η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο διαγωνισμός «ήταν μια υπόσχεση της Κυβέρνησης. Έως τώρα, καμία εκτελεστική εξουσία δεν είχε καταφέρει να υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις άδειές τους.
Αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση του οπτικοακουστικού ελληνικού τοπίου ήταν μια υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μήνες ο Νίκος Παππάς, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαχειρίζεται αυτό το τόσο αμφιλεγόμενο θέμα, για τον εξορθολογισμό της δυσανάλογης σχέσης με την αγορά, όπως ο ίδιος λέει, για τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας και από την άλλη πλευρά, για την αντιμετώπιση του περίφημου τρίγωνου των απαράδεκτων σχέσεων μεταξύ των πολιτικών, των ΜΜΕ και των Τραπεζών, που στα ελληνικά αποκαλούν “διαπλοκή”».
Τέλος, η Le Monde αναφέρει ότι «παρατηρώντας τα αποτελέσματα βλέπουμε περισσότερο μια ανανέωση στις γενιές, παρά μια πραγματική επιχείρηση καθαρά χέρια».