"Χτύπα σαν άνδρας": η διαφήμιση που έγινε viral, οι αντιδράσεις που προκάλεσε και η απάντηση της Α. Δημητρίου

Η νέα διαφήμιση των Jumbo για το Πάσχα έγινε viral μέσα σε λίγα λεπτά.

Πρωταγωνιστεί η  Άντζελα Δημητρίου η οποία τραγουδά ένα γνωστό της άσμα σε πασχαλινή όμως διασκευή.

Η τραγουδίστρια ζητά από το νέο που της άρπαξε η “άλλη” να γιορτάσουν οι δυο τους το Πάσχα στο χωριό και να χτυπήσει σαν άντρας το αβγό.

«Όσο το Πάσχα προχωρά σε συλλογίζομαι, είσαι με άλλη στο χωριό και εγώ βουρλίζομαι. Και τώρα Μάη θες να πιάσεις με την άλλη και να τσουγκρίσετε τα αυγά σας τα βαμμένα με συνταγή που πήρε από μένα και δεν αξίζει στο όνομα μου μια πετσούλα απλή για μεεεεεεεεναααα….», λέει μεταξύ άλλων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα διαφήμιση των Jumbo με πρωταγωνίστρια την Άντζελα Δημητριού δέχτηκε και αρνητική κριτική. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κυκλοφορία της  το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας), ζητά την απόσυρση του.

Αιτία είναι η φράση «Χτύπα σαν άντρας» που ακούγεται να λέει η δημοφιλής λαϊκή τραγουδίστρια τα τελευταία δευτερόλεπτα του σποτ. Συγκεκριμένα η Άντζελα Δημητρίου, λέει τη φράση όταν τσουγκρίζει το αβγό της με έναν γοητευτικό άντρα.

Επειδή, το αβγό της δεν έσπασε, εκείνη τον παροτρύνει να της το τσουγκρίσει με περισσότερη δύναμη!

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΘΙ, το περιεχόμενο της εν λόγω διαφήμισης και συγκεκριμένα η φράση «χτύπα σαν άνδρας», «παροτρύνει στην άσκηση βίας κατά των γυναικών σε μια περίοδο μάλιστα που οι υποστηρικτικές δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες, Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά δεκάδες αιτήματα από γυναίκες-θύματα βίας για παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών».

Όπως συμπληρώνεται, η βία κατά των γυναικών «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διακωμώδησης ή εκμετάλλευσης για διαφημιστικούς ή/και εμπορικούς λόγους…ενώ υποστηρίζεται πως η εν λόγω διαφήμιση «ενισχύει και προκαλεί την αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, καθώς και την εκδήλωση σεξιστικών συμπεριφορών. Με τον τρόπο αυτόν θίγεται η αξιοπρέπεια των γυναικών και διαιωνίζονται οι έμφυλες ανισότητες».

Και καταλήγει: «Το ΚΕΘΙ καταδικάζει κατηγορηματικά το περιεχόμενο της διαφήμισης αυτής και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως άλλωστε δεσμεύεται και από το σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την εξάλειψη των σεξιστικών και έμφυλων στερεοτύπων, προκειμένου το συγκεκριμένο διαφημιστικό μήνυμα να αποσυρθεί».

Αν και έχουν περάσει τρεις μέρες από την καταγγελία, η αμφιλεγόμενη διαφήμιση συνεχίζει να προβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η απάντηση της Άντζελας Δημητρίου

«Έλα μωρέ! Τι έχω κάνει; Μία μικρή διαφήμιση κάναμε εκεί πέρα!», ήταν η απάντηση της “λαίδης” του ελληνικού τραγουδιού στις αντιδράσεις, κατά την είσοδό της στο πλατό της εκπομπής “Καλημερούδια” που εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Καταρχήν θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μου έγινε μία πρόταση καλή και τη δέχτηκα. Και βγήκε πολύ καλό το διαφημιστικό. Κάτσε να δω λίγο το φρύδι παιδιά. Για κάνε μου ένα κοντινό σε παρακαλώ! Ήθελα να δω αν τα φρύδια μου είναι εντάξει!»,
είπε η Άντζελα Δημητρίου για τα σχόλια που ακούστηκαν σχετικά με την εικόνα των φρυδιών της στο διαφημιστικό σποτ.

Περίμενε τον χαμό που θα προκαλούσε η διαφήμιση; «Δεν το περίμενα! Μου ήρθε τελείως ξαφνικό. Μου έκαναν την πρόταση και μου λένε: ”Το τραγούδι το έχουμε αλλάξει λίγο”. Λέω: ”Για να δω τι έχετε γράψει;”. Καταργήσαμε κάποιες λέξεις που δεν μου άρεσαν και πήγα στο στούντιο και το έγραψα. Τραγούδησα κανονικά. Το ”βουρλίζομαι” παιδιά, γιατί είμαστε όλοι από χωριό, σημαίνει τρελαίνομαι! Όσοι δεν καταλαβαίνουν το ”χτύπα σαν άντρας”. Δεν είναι κυριολεξία. Γιατί έχουμε δει τέτοια πράγματα στις ελληνικές ταινίες. Έχουμε δει χαστούκια. Να δίνουν καθηγητές στην Αλίκη», απάντησε η δημοφιλής λαϊκή τραγουδίστρια.

Εξέφρασε μάλιστα την απορία της για την ανακοίνωση του ΚΕΘΙ: «Τους πειράζει! Τους ενοχλεί. Είναι δυνατόν;…Και εγώ λέω στον γιο μου: ”Χτύπα σαν άντρας! Να γίνεις άντρας”. Τι πάει να πει αυτό; Δεν το καταλαβαίνω! Γιατί δεν κοιτούν άλλα πράγματα και κοιτούν το διαφημιστικό; Γιατί δεν κοιτούν που έχουμε γίνει όλοι δολοφόνοι;…Γιατί κοιτούν το διαφημιστικό; Αυτό τους πείραξε;»

Ωστόσο τις αντιδράσεις τις περίμενε όπως λέει: «Τις περίμενα! Και έκανα υπομονή! Με το που είδαν ότι το video μέσα σε μία ημέρα απέσπασε 1 εκατ. views, αυτό τους πείραξε. Γιατί η επιτυχία πονάει και πειράζει πάντα! Εμένα μου συμβαίνει πάντα…Μου αρέσει όμως εμένα αυτό. Το απολαμβάνω. Χαίρομαι.  Απολαμβάνω τώρα την επιτυχία μου», δήλωσε η Άντζελα Δημητρίου.