Αυτό είναι το ένα πράγμα που δεν θα πρέπει να υπάρχει στο βιογραφικό σας

Η σύνταξη ενός ισχυρού βιογραφικού μπορεί να φαίνεται σαν μια μορφή τέχνης από μόνη της. Και όταν το κάνετε αυτό, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να θυμάστε: Μην γράφετε λάθος λέξεις. Μην υπερβείτε τις δύο σελίδες. Μην γράφετε μια λίστα με ασαφείς δεξιότητες χωρίς να αποδείξετε ότι τις έχετε συγκεντρώσει πραγματικά.

Για τον Nolan Church, ο οποίος έχει εργαστεί στις προσλήψεις σε εταιρείες όπως η Google και που είναι επί του παρόντος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Continuum, εταιρείας που προσφέρει ένα marketplace ταλέντων, υπάρχει μια σημαντική «κόκκινη σημαία». «Το Νο. 1 πράγμα που δεν θέλω να δω σε ένα βιογραφικό είναι πιθανώς ενιαία κείμενα που έχουν πολλές λέξεις αλλά όχι πολύ περιεχόμενο», τονίζει.

Όταν βλέπει κάτι τέτοιο, «υπάρχει μηδενική πιθανότητα να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης», λέει. Ακολουθεί η συμβουλή του για να βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας δεν περιέχει ατελείωτο κείμενο.

Μην γράφετε «τρεις έως τέσσερις προτάσεις ανά κουκκίδα»

O Church συχνά βλέπει ενιαίο κείμενο κάτω από τις περιγραφές κάθε ρόλου. «Όταν οι άνθρωποι περιγράφουν αυτό που έκαναν, συχνά δυσκολεύονται να είναι συνοπτικοί», λέει. Κάτω από κάθε τίτλο εργασίας πρέπει να υπάρχει μια σειρά από κουκκίδες μιας γραμμής. Αντίθετα, οι άνθρωποι γράφουν «τρεις έως τέσσερις προτάσεις ανά κουκκίδα».

Στον σημερινό κόσμο της συνεχούς επικοινωνίας, η σύντομη επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Στο γραφείο, για παράδειγμα, τόσο πολλή επικοινωνία γίνεται μέσω email. «Αν δεν μπορείς να περιγράψεις συνοπτικά τι έχεις κάνει στην καριέρα σου», λέει, «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να γράψεις συνοπτικά στο χώρο εργασίας».

Να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το ChatGPT

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε αυτά που λέτε. «Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το ChatGPT ή το Grammarly για να σας βοηθήσουν όχι μόνο με σημεία στίξης, γραμματική, αλλά και τον όγκο», λέει ο Church. Και τα δύο εργαλεία είναι δωρεάν και το ChatGPT προσφέρει μια έκδοση εφαρμογής στην οποία μπορείτε να εισάγετε προτάσεις και να δίνετε προτροπές όπως «κάνε αυτή την πρόταση μικρότερη».

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από άλλους να ελέγξουν το βιογραφικό σας και να το επεξεργαστούν. «Πιστεύω βασικά ότι τουλάχιστον πέντε έως 10 άτομα θα πρέπει να σας δώσουν σχόλια για το βιογραφικό σας», λέει ο Church. Απευθυνθείτε σε άτομα στο δίκτυό σας που τα έχουν πάει καλά στην καριέρα τους και ζητήστε τους να ρίξουν μια ματιά.

Θυμηθείτε, τονίζει ο Church, «η συμβουλή μου θα ήταν να βελτιστοποιήσετε ένα βιογραφικό έτσι ώστε να μπορεί να το δει κάποιος σε 10 δευτερόλεπτα». Μερικές φορές αυτό είναι όλος ο χρόνος που ένας εκπρόσωπος HR θα αφιερώσει στο βιογραφικό σας. Με σύντομες κουκκίδες και προτάσεις θα του δώσετε την ευκαιρία να καταλάβει αμέσως όλα τα κρίσιμα σημεία της καριέρας σας.