Πώς να κάνετε πραγματικές διακοπές-3 κινήσεις για να αποσυνδεθείτε πλήρως από τη δουλειά

Παρά το γεγονός ότι όταν ακούμε καλοκαίρι, σκεφτόμαστε, ήλιο, θάλασσα και ένα κοκτέιλ στο χέρι, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι ενώ τα κάνουν όλα αυτά, παράλληλα έχουν μπροστά τους τον υπολογιστή προσπαθώντας να μην «μείνουν πίσω», στις υποχρεώσεις της δουλειάς.

Λίγο οι ανακατατάξεις στο εργατικό δυναμικό που φέρνουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο όγκο εργασίας για όσους μένουν πίσω, λίγο ο πληθωρισμός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια να χάσει κάποιος τη δουλειά του, αν ο εργοδότης δεν είναι ευχαριστημένος, οι εργαζόμενοι νιώθουν πολλές φορές αναγκασμένοι να δουλεύουν ακόμη και στην άδειά τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως το 68% των Αμερικανών αναφέρει ότι εργάζεται στις διακοπές, σύμφωνα με έρευνα του Μαΐου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης Elvtr. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.800 αμερικανοί εργαζόμενοι και 500 ακόμη από τον Καναδά.

Κάτι που έχει συμβάλλει επίσης ως προς το παραπάνω, είναι η τηλεργασία. Μπορεί πριν δύο χρόνια για κάποιους να ήταν ειδυλλιακό το ότι μπορούσαν να δουλέψουν από οπουδήποτε, όμως τώρα πολλοί εργοδότες το εκμεταλλεύονται αυτό προς όφελός τους, λέγοντας στον εργαζόμενους να πάρουν το λαπτοπ μαζί στις διακοπές.

Μια άλλη έρευνα από τη Ceridian διαπίστωσε ότι το 87% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει κάποιο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης, μέσα στο προηγούμενο έτος.

«Οι εργοδότες πρέπει να δημιουργήσουν χώρο για τους ανθρώπους να αποσυνδεθούν και να απομακρυνθούν, ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν, να αναρρώσουν και να επαναφορτιστούν. Η αδυναμία πλήρους αποσύνδεσης οδηγεί σε πολύ υψηλά επίπεδα εξουθένωσης στο εργατικό δυναμικό», λέει στο CNBC, η Michelle Bonam, αντιπρόεδρος οργανωτικής αποτελεσματικότητας της Ceridian.

Επιπλέον τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θυμούνται ότι το να αφιερώνουν χρόνο για ξεκούραση μπορεί συχνά να τους κάνει πιο παραγωγικούς από το να συνεχίσουν να εργάζονται.

Πριν κλείσετε τον υπολογιστή κάντε αυτά τα τρία πράγματα
Ακολουθούν οι τρεις στρατηγικές της Bonam πριν από τις διακοπές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι για να αποσυνδεθούν πραγματικά από την επαγγελματική τους ζωή:

1. Επικοινωνία έκτακτης ανάγκης
Πριν φύγετε για διακοπές, δώστε στον διευθυντή σας ή όπου χρειάζεται έναν αριθμό τηλεφώνου ή άλλο μέσο επικοινωνίας μαζί σας, που θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση απόλυτης έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι μόνο για χάρη τους – είναι και για εσάς, λέει η Bonam. Εάν γνωρίζετε ότι κάποιος θα επικοινωνήσει μαζί σας αν προκύψει κάτι, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να ελέγχετε το email ή τα μηνύματά σας συνεχώς, μην τυχόν και έχει συμβεί κάτι.

2. Ορίστε έναν υπεύθυνο λήψης αποφάσεων
Ορίστε κάποιον που εμπιστεύεστε να αναλάβει την εξουσία λήψης αποφάσεων ερήμην σας, ώστε τα έργα να μην καθυστερούν όσο λείπετε.

3. Αποδεχτείτε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να περιστρέφεται
Για να απενεργοποιηθείτε πραγματικά από τον επαγγελματικό σας κόσμο, η Bonam λέει ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε ότι τα projects θα συνεχίσουν να προχωρούν, ο κόσμος θα συνεχίσει να περιστρέφεται και, τελικά, μπορεί να χάσετε ένα ή δύο πράγματα στο γραφείο. Προσθέτει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε τις σημαντικές εργασίες σας πριν αναχωρήσετε, να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας για την κατάσταση των έργων σας και «στη συνέχεια, κλείστε τον υπολογιστή σας και απολαύστε τις διακοπές σας».