Παρουσίαση του βιβλίου της Δερματολόγου Τάνιας Βλαδένη με τίτλο «Το δέρμα που κατοικούμε και ομορφοθεραπείες» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Εικόνες)

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρρίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου της Δερματολόγου Δρ Τάνιας Βλαδένη «Το δέρμα που κατοικούμε και ομορφοθεραπείες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και το οποίο αποτελεί χρήσιμο οδηγό για την προστασία και την περιποίηση του δέρματός μας.

Η εκδήλωση έγινε στο Café Merlin του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Για το βιβλίο της Δρ Βλαδένη μίλησαν o Καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Ρηγόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παύλος Σακκάς και ο Δημοσιογράφος  Γιάννης Πολίτης, ενώ ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τη Δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Εν μέσω πανδημίας μέσα από το βιβλίο της για την ομορφιά η κα Βλαδένη μας υπενθυμίζει όσα προσφέρουν χαρά στη ζωή. Η τέχνη διδάσκει τις μεγάλες κοινωνικές, ηθικές και αισθητικές αξίες, είναι αυτή που κρατά με τον τρόπο της ζωντανές την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, και τη μέριμνα για τον πλησίον, τη συμμετοχή στα κοινά, την κοινωνική προστασία αλλά και την ελπίδα για έναν κόσμο που θα γίνεται ολοένα καλύτερος.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, ενώ η ανθρωπότητα πλήττεται από μία παγκόσμια πανδημία, την πρώτη του 21ου αιώνα, οι γιατροί περισσότερο από όλους , καλούνται επιτακτικά, σήμερα και όχι αύριο, να εκπληρώσουν το χρέος τους στον Ιπποκράτη και να ανταπεξέλθουν στην ηθική και πνευματική τους υποχρέωση στηρίζοντας αποφασιστικά ακόμη και τον πολιτισμό, καθώς και κάθε ασθενή. Ένα βιβλίο λοιπόν για την ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη κυκλοφορεί.

Το βιβλίο της Δρ Βλαδένη, που έχει ως βασική φιλοσοφία την περιποίηση του δέρματος χωρίς να αλλοιώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά του, έρχεται ακριβώς για να δώσει απαντήσεις στον τρόπο αντιμετώπισης διάφορων προβλημάτων, όπως η ακμή, διαφωτίζοντας με τρόπο επιστημονικό όχι μόνο το γυναικείο φύλο, αλλά και τους άνδρες.

Μέσω μιας ιστορικής αναδρομής σε μεθόδους θεραπείας, περιποίησης και ευεξίας, που χρησιμοποιούνταν ήδη από την αρχαιότητα, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον κόσμο της ομορφιάς και της φροντίδας, υιοθετώντας τις λύσεις εκείνες που ταιριάζουν στο δικό του τύπο δέρματος.

Όπως αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας, κίνητρο για τη σύνθεση αυτού του έργου αποτέλεσε η επιθυμία της να βοηθήσει «κάποιους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις φοβίες τους, να αναζητήσουν τον κατάλληλο ειδικό για τις ανάγκες του δέρµατός τους, ενώ παράλληλα να θωρακίσουν τον εαυτό τους, εστιάζοντας στην εσωτερική γαλήνη και αυτοπεποίθηση, που αµφότερες αντανακλούν την πεµπτουσία της οµορφιάς».

Η συγγραφέας του βιβλίου, Δρ Τάνια Βλαδένη, κατά την ομιλία της στην παρουσίαση του βιβλίου ανέφερε τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι δεν είχα σκεφτεί να γράψω ένα βιβλίο. Μετά από χρόνια δουλειάς μου ως δερματολόγος, μέσα σε αυτή την πορεία λοιπόν, έμαθα  ότι αυτό που επιθυμούν οι άνθρωποι πιο πολύ είναι η υγεία, η ομορφιά και το να μείνουν νέοι. Έτσι, με όραμα και στόχο την ομορφιά, τις οδηγίες βελτίωσης, την παρότρυνση των ασθενών μου, άρχισα να γράφω για την θεραπεία της ομορφιάς. Να θεραπεύσω την επιθυμία για ομορφιά. Έτσι προέκυψε ο τίτλος.

Χάρη στην κουβέντα που είχα με ένα φίλο μου και αφού είχε διαβάσει αρκετά κείμενά μου, μου είπε την λέξη : Ομορφοθεραπεία. Μαζί όμως με τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη καταλήξαμε να υπάρχει το πάντρεμα με τον όρο το δέρμα που κατοικούμε . Γνωρίζοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γενικά την ιστορία, όπως την ιστορία της οικογένειας μας , την ιστορία του πολιτισμού μας , την ιστορία της πατρίδας μας, την ιστορία της οικονομίας, έτσι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε λίγα στοιχεία για την ιστορία της ομορφιάς.

Ξεκινάω με την αναδρομή στο παρελθόν, φτάνω στο σήμερα και δίνω οδηγίες και συμβουλές για το χτίσιμο της όμορφης επιδερμίδας , με τελικό στόχο να ενισχύσω την αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών . Να μπορούν διαβάζοντας το βιβλίο μου να διατηρήσουν όμορφο και νεανικό δέρμα. Θέλω να συμβάλω στην διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας.  Νεότητα : Όταν είσαι νέος έχεις αυτό που αποκαλούν στην Γαλλία : La beautè du diable, την ομορφιά του διαβόλου, που είναι απλώς το φυσικό, είναι η ομορφιά της νιότης.

Στην πορεία το σώμα γερνάει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, γερνάει. Όμως ταυτόχρονα είμαστε και τυχεροί γιατί έχουμε τις θεραπείες ομορφιάς. Επίσης , μεγαλώνοντας σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη ζωή γιατί καθώς γερνάει το σώμα, η ψυχή μεγαλώνει. Σήμερα, δεν σας κρύβω, είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι ανάμεσα σε εκλεκτούς φίλους, φίλες και συναδέλφους. Πραγματικά είναι μια συγκινητική βραδιά για εμένα.

Ευχαριστώ το Ίδρυμα Θεοχαράκη για τη φιλοξενία στο ζεστό χώρο της τέχνης. Ευχαριστώ τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη για την όμορφη έκδοση και επιμέλεια του βιβλίου μου. Ευχαριστώ τον Καθηγητή Δερματολογιας, κ. Δημήτρη Ρηγόπουλο, για τα ωραία του λόγια. Ευχαριστώ τον Ομότιμο Καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Παύλο Σακκά για την ψυχολογική προσέγγιση του θέματος του βιβλίου.

Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο και φίλο κ. Γιάννη Πολίτη καθώς και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη για τον συντονισμό και την αξιόλογη παρουσίαση του βιβλίου μου».

Εικόνες από την εκδήλωση:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΤΑ ΛΙΒΑΝΗ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΒΑΣΩ ΧΑΡΔΑΛΙΑ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ, ΝΤΟΡΙΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΓΙΩΤΑ ΛΙΒΑΝΗ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΓΙΩΤΑ ΛΙΒΑΝΗ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΓΙΩΤΑ ΛΙΒΑΝΗ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ

 

ΤΖΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ, ΑΝΝΑ ΜΑΝΤΑ

 

ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΕΜΗ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΛΙΒΑΝΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗ

 

ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ

 

ΝΑΣΙΑ ΡΑΓΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΖΕΜΠΕΡΗΣ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

 

ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

 

ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ

 

ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ, ΓΙΩΤΑ ΛΙΒΑΝΗ

 

ΝΑΝΤΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ, ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΖΑΛΩΝΗ

 

ΤΖΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ

 

ΦΙΛΙΩ ΣΚΡΕΜΠΟΥ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ

 

ΑΝΝΑ ΜΑΝΤΑ, ΤΖΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Δρ Τάνια Βλαδένη

Η Δερµατολόγος Δρ Τάνια Βλαδένη γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Eίναι Διευθύντρια της Πανεπιστηµιακής Κλινικής του Νοσοκοµείου «Ανδρέας Συγγρός» και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Ph.D. και M.Sc.

Εξειδικεύεται στο διαγνωστικό υπερηχογράφημα δέρματος και την Κοσμητική Δερματολογία. Παράλληλα, είναι διακεκριµένη ζωγράφος, µε συµµετοχή από το 1985 σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.