Τα πέντε φρούτα που αποτελούν ιδανική επιλογή για πρωινό

Το αν το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας εξακολουθεί να συζητείται, αλλά πολλοί διατροφολόγοι συμφωνούν ότι ένα καλά ισορροπημένο πρωινό είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια τη μέρα που ακολουθεί. Πλούσια σε φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ποια φρούτα όμως είναι ιδανικά για τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και μπορούν να σου προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεσαι;

1. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, των γκρέιπφρουτ, των λεμονιών και του lime, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου και φυτοθρεπτικών συστατικών, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Το γκρέιπφρουτ συγκεκριμένα περιέχει ένα υψηλό επίπεδο του φλαβονοειδούς, ναρινγενίνης, το οποίο πιστεύεται ότι προάγει ένα περιβάλλον μικροβιώματος πιο ευνοϊκό για την απώλεια βάρους. Όμως το γκρέιπφρουτ δεν είναι για όλους, τα φυτοθρεπτικά συστατικά του είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις δόσεις των φαρμάκων, επομένως εάν παίρνετε κάποια αγωγή, φρόντισε να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου.

2. Μήλα

Ξέρετε τι λένε, ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύει αν σκεφτείς όλα τα διατροφικά οφέλη ενός μήλου. Γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη, το οποίο έχει αντι-ιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα άλλο πλεονέκτημα των μήλων είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τα πάρεις μαζί σου και να τα καταναλώσεις εν κινήσει, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για όσους από εμάς βιαζόμαστε συχνά τα πρωινά. Ακόμη, οι φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που σίγουρα θέλουμε από το πρωινό μας για να αποτρέψουμε τα άσκοπα σνακ το πρωί.

Τα μήλα συνδυάζονται με πολλά, από βρώμης μέχρι βούτυρο ξηρών καρπών και γιαούρτι. Δοκίμασε ένα μπολ βρώμης με βραστά μήλα ή να ένα μήλο μαζί με μια φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο. Για το ιδανικό μέγεθος μερίδας, επέλεξε ένα μήλο στο μέγεθος της γροθιάς σου και άφησε και τη φλούδα για βέλτιστα διατροφικά οφέλη.

3. Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που πολλοί άνθρωποι υποτιμούν, ενώ οι σπόροι του είναι γεμάτοι με θρεπτικά οφέλη. Είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που ονομάζονται ανθοκυανίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αναπαραγόμενων κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και έχουν αποδειχθεί μέσα πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού. Πέρα από τα αντιοξειδωτικά, το ρόδι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Για ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό, πρόσθεσε μισό φλιτζάνι σπόρους ροδιού σε ένα μπολ με γιαούρτι ή βρώμη.

4. Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όσο τα μήλα, αλλά είναι ένα υπέροχο φρούτο για το πρωινό ή πραγματικά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Δεν είναι ανάγκη να το ξεφλουδίσεις και να το κόψεις σε κομμάτια, απλώς κόψε το στη μέση και φάε το φρούτο με ένα κουτάλι. Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, το ακτινίδιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορεί να αυξήσουν τον κορεσμό και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πέψη.
φρούτα
 

5. Μπανάνα

Τυλιγμένες στη δική τους φυσική συσκευασία, οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο εύκολα φρούτα για να μπει στην τσάντα σου και να τις πάρεις μαζί σου κάθε πρωί. Περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν αφομοιώνεται από το σώμα μας, αλλά είναι ωφέλιμο βακτήριο στο έντερο. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Πηγή: elle.gr