Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα - 8.000 αστυνομικοί στο δρόμο

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η κυβέρνηση ενόψει της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα και της πίεσης που δέχεται ξανά το ΕΣΥ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο δρόμο αναμένεται να βγουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 8.000 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν στην σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου τέθηκε επί τάπητος ο συντονισμός των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Όπως τονίστηκε, ήταν μια ευρεία σύσκεψη με την παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Στους σαρωτικούς  αυτούς ελέγχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί, 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ . Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα, ενώ οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Σε πρώτο στάδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα». Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.