Όταν τα βραβεία Όσκαρ μιλούν με αριθμούς

Η Τζούλιαν Μουρ με το «Still Alice» βρίσκεται φέτος πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο της Όσκαρ. Υποδυόμενη μια μητέρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές όλων μας και σίγουρα το Όσκαρ Α ‘ Γυναικείου Ρόλου της αξίζει- βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε για το αποτέλεσμα της Κυριακής (22/02).

Κοιτάζοντας τις νικήτριες των Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού βλέπουμε ότι ο ρόλος που υποδύεται η καθεμιά ξεχωριστά διαφέρει, όπως διαφέρουν και οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην κατάκτηση του πολυπόθητου αγαλματιδίου.

Ποιοι ρόλοι όμως είναι αυτοί που γοητεύουν περισσότερο το κοινό; Τι πρέπει να έχει μια ηθοποιός για να παραλάβει εν τέλει βραβείο Όσκαρ;

Η αμερικάνικη Vogue μελέτησε τις νικήτριες των τελευταίων 30 ετών και ιδού τα αποτελέσματα:

1. Ολική μεταμόρφωση

oscars-info-ugly-4

Λέγεται ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να κερδίσει κάποια ηθοποιός το Όσκαρ είναι να ‘τσαλακώσει’ την εικόνα της. Αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι μόνο οι 5 στις 30 νικήτριες κατάφεραν να αποσπάσουν βραβείο με την ολική τους μεταμόρφωση. Όπως για παράδειγμα η Halle Berry με την ταινία  Monster’s Ball και η Charlize Theron με το Monster.

2. Αληθινές γυναίκες
oscars-info-reallife-3
Αν λάβουμε υπόψιν μας και τις φετινές υποψηφιότητες για Όσκαρ American Sniper, Foxcatcher, The Imitation Game, The Theory of Everything και Wild πρόκειται για αληθινές ιστορίες.
Οι γυναίκες της ‘διπλανής πόρτας’ όπως λέγονται κερδίζουν πάντα τις καλύτερες κριτικές. Οι 10 στις 30 από τις νικήτριες είχαν να ερμηνεύσουν αληθινές ιστορίες ζωής. Όπως για παράδειγμα η Meryl Streep ως Margaret Thatcher  ‘στην ταινία The Iron Lady.

3. Γυναίκες άνω των 40 ετών

oscars-info-over40-3

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία των υποψηφιοτήτων. Οι γυναίκες που είναι σε μεγάλη ηλικία λέγεται ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες για Όσκαρ. Τα στατιστικά όμως των τελευταίων 30 ετών αποδεικνύουν ότι 10 στις 30 ήταν άνω των 40 ετών με την μεγαλύτερη σε ηλικία ηθοποιό Jessica Tandy, η οποία σε ηλικία 80 ετών κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού με την ταινία Driving Miss Daisy.

4. Γυναίκες κάτω των 30 ετών
oscars-info-under30-3
Έκπληξη μας κάνει το γεγονός ότι μόνο οι 9 από τις 30 νικήτριες ήταν κάτω των 30 ετών. Η μικρότερη σε ηλικία βραβευμένη, Marlee Matlin, κέρδισε Όσκαρ στα 21 της χρόνια με την ταινία Children of a Lesser God. 

5. Η κατάρα των Όσκαρ

oscars-info-divorced-3

Δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστα αυτό το στοιχείο, ωστόσο υπάρχει η φήμη στο Χόλιγουντ ότι μια ηθοποιός κερδίζει το Όσκαρ αφού πρώτα η σχέση της διαλυθεί. Δυστυχώς, κοιτάζοντας τους αριθμούς, οι μισές νικήτριες που κέρδισαν το Όσκαρ τα τελευταία 30 χρόνια μόλις είχαν χωρίσει. Όταν για παράδειγμα η Reese Witherspoon χώρισε τον Ryan Phillippe, τον ίδιο χρόνο κέρδισε Όσκαρ για το Walk the Line. 

6. Ξένη γοητεία

oscars-info-foreigners-3

 

Για να κερδίσεις Όσκαρ δεν χρειάζεται να είσαι Αμερικανίδα. Τα στατιστικά δείχνουν ότι 8 στις 30 νικήτριες ήταν ξένες όπως οι Αγγλίδες, Rosamund Pike και Felicity Jones

7.  Πρωταγωνίστριες που είχαν τραγικό τέλος

oscars-info-died-3

Τι γίνεται με τις πρωταγωνίστριες που στο τέλος της ταινίας πεθαίνουν; Ο θάνατος τους, τους ανοίγει τον δρόμο για το βραβείο Όσκαρ; Όπως φαίνεται μόνο οι 8 στις 30 πέθαναν στο τέλος της ταινίας αλλά έζησαν την εμπειρία της νίκης του Όσκαρ.

8. Ταινίες εποχής
oscars-info-period-drama-3
Οι ταινίες εποχής και οι χαρακτήρες με vintage ενδυμασίες έχουν και αυτές τις επιτυχίες τους. Τα στατιστικά δείχνουν ότι 11 στις 30 έχουν κερδίσει Όσκαρ μετά από μια τέτοια ερμηνεία. Όπως για παράδειγμα η Cate Blanchett και Jennifer Lawrence.
Λίγος χρόνος έμεινε για την μεγάλη βραδιά. Άραγε οι αριθμοί θα βγουν σωστοί για ακόμα μια φορά;