Οι αυστηρές δίαιτες δεν είναι για όλους – για την ακρίβεια, µάλλον, δεν ανταποκρίνονται στη συντριπτική πλειονότητα όσων θέλουν να χάσουν βάρος. Όταν αποφασίζουµε να στερήσουµε από τον εαυτό µας κάτι συγκεκριµένο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αργότερα θα λυγίσουµε από το άγχος της στέρησης (είτε βιολογικής είτε ψυχολογικής) και θα επιστρέψουµε στις παλιές συνήθειες, µε περισσότερο πάθος µάλιστα!
Άσε, λοιπόν, κατά µέρος τις αφοριστικές υποσχέσεις και προσπάθησε να κάνεις µικρές (και σε πρώτο επίπεδο) ανεπαίσθητες αλλαγές τόσο στο καθηµερινό σου διατροφολόγιο όσο και στη γαστρονοµική σου συµπεριφορά γενικότερα.
Το… πιάτο µετράει
Πάνω στη λεγόµενη «ψυχολογία του πιάτου», σε ό,τι αφορά στο ρόλο που διαδραµατίζει στη σωστή δίαιτα, έχουν στηθεί ολόκληρες θεωρίες. Την επόµενη φορά, λοιπόν, που θα έχεις να σερβίρεις ένα ανοιχτόχρωµο φαγητό, µην επιλέξεις το κλασικό λευκό σερβίτσιο, που µπορεί να σε κάνει να υποτιµήσεις την ποσότητα που βάζεις. Αντ’ αυτού, επίλεξε σκουρόχρωµα πιάτα για να ελέγχει πάντα το µάτι σου πόσο βάζεις και πόσο τελικά θα καταναλώσεις.
Υπάρχει, βέβαια, πάντα και ο χρυσός κανόνας του «µικρού πιάτου», είναι όµως βέβαιο πως δεν µιλάµε για πολύ µικρά πιάτα, µιας και σε αυτή την περίπτωση θα βρίσκεις πάντα τη δικαιολογία να γυρίζεις για refill στην κατσαρόλα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα ποτήρια, φυσικά. Διάλεξε, αντί για κοντά και πλατιά, ψηλόλιγνα ποτήρια, τα οποία, αν και µε την ίδια ποσότητα µέσα τους, δείχνουν πως περιέχουν περισσότερο υγρό. Και ναι, αυτό θα κάνει το θαυµατουργό κλικ στην ψυχολογία σου!
Πλύνε νωρίτερα τα δόντια σου
Για να φανείς ακόµα πιο συνεπής και να µην επισκέπτεσαι συνέχεια το ψυγείο µέχρι να πέσεις για ύπνο, πολύ αποτελεσµατική ιδέα είναι να βουρτσίσεις νωρίτερα από ό,τι συνήθως τα δόντια σου. Η αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο στόµα σου θα είναι τόσο έντονη που θα το σκεφτείς διπλά πριν βάλεις κάτι στο στόµα σου.
Ώρα για… καθάρισµα
Ακούγεται ίσως παράξενο αλλά έχει διαπιστωθεί άµεση συσχέτιση µιας αναστατωµένης κουζίνας µε την υπέρµετρη κατανάλωση επιβαρυντικών για την υγεία και τη σιλουέτα σνακ. Βρόµικα πιάτα στο νεροχύτη, λερωµένοι πάγκοι και τραπέζια γεµάτα αποφάγια οδηγούν περίπου στη 44% µεγαλύτερη κατανάλωση junk food. Άνθρωποι που είχαν συνέχεια στο άµεσο οπτικό τους πεδίο ανοιγµένα τσιπς ή µισοτελειωµένες σοκολάτες πάνω σε έναν πάγκο όπου κυριαρχεί το… χάος ζύγιζαν 8 κιλά περισσότερο από αυτούς που έτρωγαν σε ένα καθαρό και τακτοποιηµένο περιβάλλον.
Καλύτερα να µασάς
Η τσίχλα είναι ο µεγαλύτερος σύµµαχός σου όταν περιδιαβαίνεις στους διαδρόµους του σούπερ µάρκετ, χαζεύοντας όλα εκείνα τα απίθανα ζαχαρωτά και σνακ! Μελέτες έδειξαν πως το µάσηµα της τσίχλας µειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να µπει στη διαδικασία να σκεφτεί πόσο υπέροχη θα ήταν η γεύση ενός παγωτού ή ενός κρουασάν. Όσοι πήγαν για ψώνια µε µια τσίχλα στο στόµα δεν το µετάνιωσαν: Γύρισαν στο σπίτι έχοντας αγοράσει 7% λιγότερο junk food!
Απόλαυσε κάθε µπουκιά
Ακούγεται κλισέ αλλά τελικά το γεγονός ότι αποδίδει είναι που την καθιστά ως συµβουλή διαχρονική. Κλείσε την τηλεόραση, το laptop, το tablet και επικεντρώσου στην ευχαρίστηση που σου δίνει κάθε µπουκιά. Όταν δεν συντρέχουν λόγοι, µη βιάζεσαι να ολοκληρώσεις το γεύµα σου, όσο νόστιµο κι αν είναι. Δεν είναι η ποσότητα που θα σε κάνει χαρούµενο αλλά η ποιότητα του τρόπου που το καταναλώνεις. Μασώντας αργά, δίνεις όλον τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό σου να αποκωδικοποιήσει τα γευστικά ερεθίσµατα που λαµβάνει και να φτάσει στο αίσθηµα του κορεσµού γρηγορότερα.
Άκου µόνο τη δική σου πείνα
Πόσες φορές δεν έχετε αποφασίσει ως παρέα να παραγγείλετε κάτι έτοιµο; Ακόµα κι αν δεν τάζουν στο όνοµά σου τα ντελιβεράδικα της περιοχής, είναι χρήσιµο να ξέρεις πώς θα αποφύγεις τις κακοτοπιές. Ποτέ µην υποκύπτεις στον πειρασµό να ελέγξεις τον κατάλογό τους. Εκτός από τις περιπτώσεις των εθνικών κουζινών, όπου καλό είναι να γνωρίζεις τι είναι αυτό που θα φας, σε όλες τις άλλες το µενού είναι λίγο πολύ αναµενόµενο.
Τα «πολεµοφόδια» του γραφείου
Οκτώ ολόκληρα κιλά παραπάνω ζύγιζαν όσοι επέλεξαν να έχουν στο ντουλάπι του γραφείου τους (ή πάνω σε αυτό) ένα γλυκό σνακ για τις δύσκολες ώρες! Ενώ, συνήθως, χρειάζεσαι µόνο το ένα τέταρτο αυτής της ποσότητας για να ικανοποιηθεί το αντίστοιχο τµήµα του εγκεφάλου σου και να νιώσεις και πάλι χαρούµενος και ανεβασµένος, οι άνθρωποι κάνουν «επιδροµές» σε αυτόµατα µηχανήµατα ή ψιλικατζίδικα για να έχουν απλώς κάτι να µασουλήσουν όσοι ώρα δουλεύουν.
Φρόντισε, λοιπόν, αν είσαι και εσύ αυτής της λογικής, να έχεις στο συρτάρι σου κάτι µικρό (και, ιδανικά, υγιεινό). Αν µετά την κατανάλωσή του αισθάνεσαι ακόµα λιγούρα, κάνε µερικά τηλεφωνήµατα για… ψυχολογικό αντιπερισπασµό. Δώσε το περιθώριο στον εγκέφαλο να νικήσει την άλογη επιθυµία δίνοντας την εντολή στο σώµα σου ότι είναι «µια χαρά».
Αν επιμένεις να…πεινάς
Για να αποφύγεις τις νυχτερινές λιγούρες, βάλε ένα συγκεκριµένο χρονικό όριο στο µυαλό σου κατά το οποίο το ψυγείο «κλειδώνει»! Αν, παρόλα αυτά, συνεχίζεις να στενοχωριέσαι για τις… διαµαρτυρίες του στοµαχιού σου ενώ βλέπεις την αγαπηµένη σου σειρά στην τηλεόραση, διάλεξε µια κούπα µε ένα ζεστό αφέψηµα ή ένα µικρό µπολ µε γιαούρτι.
Φρόντισε να τα σερβίρεις µε όµορφο τρόπο, σε ένα υπέροχο σερβίτσιο (ώστε να σε αποσπάσει η προετοιµασία από την σκέψη της ποσότητας), και φυσικά χωρίς γευστικές αλλά ολέθριες γαρνιτούρες.
Φόρα στενά ρούχα
Ένα αποτελεσµατικό τρικ, που όµως κάνει τη διαφορά. Δεν µιλάµε φυσικά για υπερβολές, αλλά έχει εξακριβωθεί πως όταν έχεις µια κοινωνική εκδήλωση που περιέχει και πιθανές διατροφικές ατασθαλίες, το να φορέσεις λίγο πιο αποκαλυπτικά ρούχα σε κάνει συναισθηµατικά πιο ευάλωτη και συνάµα πιο προσεκτική στο τι θα φας, ώστε να συνεχίζεις να φαίνεσαι όµορφη και όχι φουσκωµένη ή µε παραµορφωµένα τα ρούχα πάνω σου.
πηγή: thebody.gr