Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν λίγη από την παλιότερη μπίρα του κόσμου kai την αναπαρήγαγαν.
Σε ένα εμπορικό πλοίο, το Sydney Cove, το οποίο βυθίστηκε ανοιχτά της Αυστραλίας το 1797, μεταξύ άλλων βρέθηκε και ένα μπουκάλι μπίρα ονόματι Preservation Ale, το οποίο φυσικά είχε και την ανάλογη ηλικία.
Οι ανήσυχοι ερευνητές που το ανακάλυψαν, αποφάσισαν να δοκιμάσουν να παρασκευάσουν την ίδια μπίρα, σχεδόν 220 χρόνια μετά, και να δουν με τι τσούγκριζαν στην υγειά τους οι ναύτες του 18ου αιώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.
Η μπίρα τους χαρακτηρίζεται ως ελαφριά και φρέσκια και αν κρίνουμε από την ηλικία του δείγματος, μάλλον πρόκειται για το παλιότερο που υπάρχει στον κόσμο.
Το ποτό παρασκευάστηκε πιθανόν χάρη στους ερευνητές του Μουσείου Queen Victoria και της Art Gallery της Τασμανίας, οι οποίοι κατάφεραν να καλλιεργήσουν ένα ζωντανό δείγμα μαγιάς που πήραν από το μπουκάλι-εύρημα και που είχε παραμείνει ανέπαφο στο ναυάγιο.
Το δείγμα ήταν αρκετό για να οδηγήσει στο εν λόγω αποτέλεσμα μπίρας και να μας χαρίσει μια ιδέα του τι είδους μπίρα έπιναν 2 αιώνες πίσω. Όσοι τη δοκίμασαν, κατάφεραν κυριολεκτικά να πιουν την ιστορία στο ποτήρι, ενώ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η μαγιά που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί ένα ιδιαίτερο υβρίδιο τριών συστατικών, που συνδέεται με την αρτοποιία, τη ζυθοποιία και την οινοποιία. Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο David Thurrowgood του Μουσείου Queen Victoria, φαίνεται πως το ναυάγιο έδωσε στον κόσμο του ζύθου, τη μοναδική μπίρα που είναι σήμερα γνωστή από την προ-Βιομηχανική Επανάσταση.
Το Μουσείο και η Γκαλερί, πάντως, κάνουν σχέδια για περισσότερη Preservation Ale, ενώ πρόκειται να μελετηθούν και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά που βρέθηκαν εκεί, με τον ίδιο σκοπό.