Η "πρωτεύουσα" των αρωμάτων - Εκεί που φτιάχνεται το άρωμα Chanel No.5

Για να κοιμηθεί η Μέριλιν Μονρόε φορούσε μόνο «μερικές σταγόνες N°5 » ….

Η ιστορία ξεκινά σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Γαλλίας, στην παραμυθένια Νίκαια και την ανοιξιάτικη Grasse, δώδεκα χιλιόμετρα από τις Κάννες. Μια ομορφιά που με λόγια δεν μπορείς να περιγράψεις!

Σε αυτή τη μεσαιωνική πολιτεία θα ζαλιστείς από το μαγικό άρωμά της, αφού στις «ρίζες» της φυτρώνουν χιλιάδες λουλούδια, και θα μαγευτείς από τα ανθισμένα κτήματα όπου καλλιεργούνται εκατοντάδες στρέμματα με γιασεμί και τριανταφυλλιές, τα περισσότερα ιδιόκτητα, όπως και αυτό της Chanel – η εταιρεία διαθέτει γύρω στα 70.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιέργειες από τριανταφυλλιές.

Δικαίως λοιπόν έχουν ονομάσει πρωτεύουσα των αρωμάτων και παγκόσμιο κέντρο αρωματοποιίας.

image (2)

Στην πόλη, The Grace of Grasse, και συγκεκριμένα στο ιδιόκτητο κτήμα της Chanel, αυτή την εποχή μαζεύεται η συγκεκριμένη ποικιλία από τριαντάφυλλα, τα Rose Centifolia ή May Rose, όπως είναι πιο γνωστά.

Η οικογένεια Mul, που από το 1987 ξεκίνησε η συνεργασία με τη Chanel καλλιεργεί τριαντάφυλλα μόνο για τον οίκο και συγκεκριμένα για το θρυλικό άρωμα Chanel No.5.

Ο ίδιος ο Joseph Mu λέει πως τα τριαντάφυλλα κόβονται μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί, με το χέρι και με ειδική κίνηση, και τα πέταλά τους πρέπει να είναι τελείως ανοικτά. Μαζεύονται μέσα σε μεγάλες ποδιές και αδειάζονται σε συγκεκριμένο μέγεθος σακούλας από καμβά.
image (1)
Μόλις τα ροδοπέταλα συλλεχθούν προωθούνται προς το εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην άλλη άκρη των κτημάτων Mul. Τα ροδοπέταλα ζυγίζονται πολύ προσεκτικά πριν αρχίσει η επεξεργασία σε μεγάλους κάδους όπου παραμένουν επί 6 ώρες. Η επεξεργασία στη συνέχεια γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Απαιτείται ένας τόνος ροδοπέταλα για να βγει 1,5 κιλό από αυτό το μυθικό νέκταρ. Τιμή; Περίπου 6.870 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το must.com, το υγρό μετατρέπεται σε κερί και είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί στην ανάμειξη για τη δημιουργία του No.1 αρώματος στον κόσμο, του Chanel No.5.

Γνωρίζετε ότι…
– 1kg Roses ισοδυναμεί με 350 λουλούδια
– Συλλέγονται 5 κιλά τριαντάφυλλα την ώρα
– 100% της παραγωγής χρησιμοποιείται για το άρωμα Chanel Νο.5
– Σε ένα μπουκάλι 30ml Chanel Νο.5 χρησιμοποιούνται 1.000 λουλούδια από γιασεμί και 12 May Roses από την Grasse