Η μόδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων και φανερώνει πολλά για την ψυχολογία τους.
Η σχέση που έχει η μόδα με την ψυχολογία είναι ένα νέο πεδίο έρευνας το όποιο πρόκειται να μας αποκαλύψει πολλά για τον χαρακτήρα μας στο μέλλον.
Η Dr. Carolyn Mair είναι ειδικεύεται στη ψυχολογία της μόδας και είναι καθηγήτρια στο London College of Fashion του Λονδίνου. Μετά από συγκεκριμένη έρευνα η καθηγήτρια μας δείχνει τι λέει για τον καθένα μας ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα ρούχα μας -είτε βρίσκονται σε ένα ‘βουνό’ στο πάτωμα είτε σε κρεμάστρες που έχουμε κρατήσει από μαγαζιά.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα:
Δεν έχεις τίποτα να φορέσεις, αλλά τόσα πολλά ρούχα
“Υπάρχουν πολλά πιθανά προβλήματα με το να αγοράζεις ό,τι δεις που σου αρέσει. Ένα απ’ αυτά είναι το σενάριο αυτό. Παρ’ όλο που το άτομο αυτό απολαμβάνει τα ψώνια, δεν κάνει σωστές αγορές με αποτέλεσμα η ντουλάπα του να είναι ασυντόνιστη. Επίσης, απεχθάνονται να πετούν πράγματα μιας που πιστεύουν πως κάποια στιγμή θα τα φορέσουν. Το συγκεκριμένο άτομο πείθεται εύκολα από marketing προσφορές και αγοράζει παραπάνω απ’ όσα χρειάζεται στις εκπτώσεις. Είναι πιθανό να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις και τα πρωινά να δυσκολεύεται στις στιλιστικές του επιλογές.”
Τακτοποιείς τα ρούχα σου ανάλογα με τα χρώματα
“Ο τρόπος αυτός αποδεικνύει ένα άτομο οργανωμένο και δημιουργικό που εκτιμά την εμφάνιση παρά την λειτουργικότητα. Μπορεί να αντλεί ευχαρίστηση και μόνο κοιτώντας μία ντουλάπα οργανωμένη ανάλογα με το χρώμα. Αυτή τη προσέγγιση μπορεί να είναι εξαιρετική για να συνειδητοποιήσετε πόσα ρούχα έχετε σε κάθε χρώμα!”
Δεν κρεμάς τα ρούχα σου
“Δυστυχώς, αυτό το είδος συμπεριφοράς υποδηλώνει μία μάλλον ανοργάνωτη προσέγγιση, η οποία μπορεί να είναι εμφανής και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας. Αυτό το άτομο είναι πιθανό να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ιδιαίτερα απασχολημένο, ωστόσο αν ήταν πιο οργανωμένο θα είχε χρόνο για περισσότερο σημαντικά ή ενδιαφέροντα πράγματα. Το συγκεκριμένο άτομο είναι επίσης πιθανό να αργεί συχνά σε ραντεβού και υποχρεώσεις μιας που αδυνατεί να βρίσκει ή να θυμάται τη θέση ρούχων, αξεσουάρ, κλπ.”
Αφήνεις ρούχα με τα ταμπελάκια
“Αυτό το άτομο είναι οργανωμένο και φροντίζει τα ρούχα του (και λογικά και όλα του τα πράγματα), έτσι ώστε να τα κρατήσει σε καλή κατάσταση. Για το συγκεκριμένο άτομο, τα ψώνια είναι σημαντικό κομμάτι και το να κρατά τις αρχικές συσκευασίες είναι ένας τρόπος για να υπενθυμίζει στον εαυτό του τη συναισθηματική αξία της αγοράς ενός πολυπόθητου αντικειμένου, για παράδειγμα.”
Οργανώνεις ανά είδος
“Μία λειτουργική προσέγγιση σαν αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του stress αφού μπορείς να βρεις πιο εύκολα συγκεκριμένα ρούχα. Αυτός ο τύπος ανθρώπου ενδιαφέρεται για τα βασικά, είναι προσγειωμένος και πρακτικός αλλά και πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο εκ των προτέρων για να διευκολύνει τον εαυτό του αργότερα.”
Εναλλάσσεις τα ρούχα σου ανά εποχή
“Αυτό το άτομο είναι οργανωμένο σε πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής του αλλά ο τρόπος αυτός οργάνωσης της ντουλάπας μπορεί να οφείλεται και απλά στην έλλειψη χώρου. Η εναλλαγή ρούχων ανά εποχή πρεσβεύει ενός είδους ‘στοργή’ για την σεζόν που πέρασε και αισιοδοξία για αυτή που ξεκινά.”