Μικρές ή μεγαλύτερες ρυτίδες, δυσχρωμίες, κηλίδες, πλαδαρότητα και ανομοιομορφία στο δέρμα μας είναι μερικά από τα σημάδια της γήρανσης, ως αποτέλεσμα του λανθασμένου …τρόπου ζωής μας, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, του έντονου στρες και ενίοτε των κληρονομικών μας καταβολών. Μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην ομορφιά και τη νεότητα και να ανανεώσουμε έτσι την εμφάνιση μας, αλλά και να βελτιώσουμε την υγεία μας; Οι ειδικοί απαντούν μάλλον καταφατικά και για το σκοπό αυτό διαθέτουν δεκάδες “όπλα” που μπορούν να κάνουν πραγματικότητα κάθε μας όνειρο, συμπεριλαμβανόμενου και αυτού που σχετίζεται με τον νικηφόρο πόλεμο απέναντι στη γήρανση!
Η γήρανση είναι ένας σταδιακός εκφυλισμός ολόκληρου του σώματος και αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία που δεν κάνει διακρίσεις. Εκείνο που διαφέρει όμως από άτομο σε άτομο είναι ο ρυθμός κατά τον οποίο το σώμα, ο οργανισμός και το πρόσωπο μας γερνάνε. Ο λανθασμένος τρόπος ζωής μας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η κυριότερη αιτία πρόωρης γήρανσης. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η κακή φυσική μας κατάσταση, οι χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, η κληρονομικότητα και η υγεία της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη. Μπορούμε όμως να αντιστρέψουμε τη γήρανση; Και αν ναι, με ποιο τρόπο; Αν και οι απαντήσεις διίστανται, οι πιο αισιόδοξοι είναι κατηγορηματική: Σίγουρα μπορούμε, αν υιοθετήσουμε τον σωστό τρόπο ζωής, πριν να είναι πολύ αργά και να καταφύγουμε στα νέα προϊόντα της κοσμετολογίας που αποτελούν την πεμπτουσία της αντιγήρανσης.
Η ιατρική ανέκαθεν προσπαθούσε να ανακαλύψει τους μηχανισμούς -κλειδιά της γήρανσης. Μετά από πολλά χρόνια επιστημονικής έρευνας και μελέτης, έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες για τις αιτίες που μπορούν να επηρεάζουν την επιτάχυνση ή την καθυστέρηση του γήρατος.
Οι βλάβες των ελευθέρων ριζών
Αυτή η θεωρία εξηγεί τη διαδικασία της γήρανσης από τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα μας εξαιτίας των ελεύθερων ριζών. Έτσι ονομάζεται ένας αριθμός πολύ δραστικών χημικών ουσιών στον οργανισμό μας που έχουν ένα ή περισσότερα μοναχικά ηλεκτρόνια. Επειδή όμως η συντριπτική πλειοψηφία των χημικών ουσιών έχει ζευγαρωμένα ηλεκτρόνια, οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, καθώς από τη στιγμή της δημιουργίας τους αγωνίζονται να αποσπάσουν ηλεκτρόνια από οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία, για να μπορέσουν να “ζευγαρώσουν” τα δικά τους μοναχικά ηλεκτρόνια και να μοιάσουν με τα εκατομμύρια των άλλων χημικών ουσιών. Αν και ο οργανισμός μας χρειάζεται ένα μικρό ποσοστό ελεύθερων ριζών, το πρόβλημα δημιουργείται αν οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται είναι περισσότερες απ’ όσες χρειάζονται, καθώς η περίσσεια αυτών προσβάλλει τα υγιή κύτταρα των διαφόρων ιστών και προκαλεί μεταξύ άλλων και πρόωρο γήρας. Έτσι, το να προλαμβάνουμε τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, είναι μια από τις βασικές αρχές για να καθυστερήσουμε τη γήρανση.
Παράγοντες που καθυστερούν τη γήρανση
- Ευτυχισμένος γάμος ή μία σταθερή συναισθηματική σχέση
- Επαγγελματική καταξίωση
- Καθημερινή εργασιακή απασχόληση
- Αίσθηση του χιούμορ
- Ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή
- Καλές προσωπικές φιλίες
- Ευχάριστος ελεύθερος χρόνος (hobby, κ.λπ.)
- Προσαρμοστικότητα και ικανότητα αντίδρασης στις αλλαγές της ζωής
- Οικονομική ευφορία
Παράγοντες που επιτυγχάνουν τη γήρανση
- Κακή διατροφή
- Κατάθλιψη
- Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
- Μοναξιά
- Απουσία καθημερινής εργασιακής απασχόλησης
- Άγχος και υπερβολικής υπευθυνότητες
- Ατυχής επαγγελματικός προσανατολισμός
- Υπερβολή εργασία
- Οικονομικά προβλήματα
- Ανικανότητα στην έκφραση συναισθημάτων
- Απελπισία, και συνεχής κριτική στάση στα πάντα
Πηγή: http://www.ygeia-evexia.gr/articles2.asp?aid=1028