Έξυπνες ιδέες που θέλουν... κατάψυξη

Στην κατάψυξη δεν μπαίνουν μόνο το κρέας, τα ψάρια και τα κατεψυγμένα προϊόντα.

Δες τη λίστα με όσα δε γνώριζες πως μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες ή και χρόνια στην κατάψυξη έτσι ώστε να μην πετάς τίποτα. σύμφωνα με το womenonly.gr:

Γάλα

Φεύγεις για διακοπές αλλά ξεχάστηκες κι αγόρασες ολόκληρο λίτρο γάλα. Κρίμα δεν είναι να το πετάξεις; Ήξερες πως μπορείς να το καταψύξεις;

Απλά πιες λίγο γάλα για να αφήσεις περισσότερο χώρο στο μπουκάλι – διότι όπως κάθε υγρό και το γάλα διογκώνεται μόλις παγώσει- και βάλε το στην κατάψυξη. Μόλις επιστρέψεις μετά από τις διακοπές σου βγάλε το γάλα από την κατάψυξη, βάλε το στο ψυγείο κι άφησέ το να ξεπαγώσει. Πριν από τη χρήση ανακίνησε καλά το μπουκάλι. Με αυτό το κόλπο το γάλα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι κι ένα μήνα!

Βούτυρο

Ιδιαίτερα βολικό κόλπο για να έχεις φρέσκο βουτυράκι όποτε χρειαστεί!

Το πάγωμα του βούτυρου είναι έυκολο. Απλά το κλείνεις μέσα σε αεροστεγή συσκευασία ή μέσα σε αλουμινόχαρτο σφιχτά κλεισμένο (προτίμησε να το βάλεις σε μερίδες ή μικρά κομμάτια) και κάθε φορά που ρο χρειάζεσαι βγάλε το από την κατάψυξη κι άσε το στο ψυγείο μέχρι να ξεπαγώσει και να μαλακώσει. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να διατηρήσεις το βούτυρο μέχρι κι έναν ολόκληρο χρόνο.

Μαρμελάδα

Σου ήρθε λιγούρα για χειροποίητη μαρμελάδα αλλά δεν έχεις;

Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μαρμελάδα φύλαξε ένα βαζάκι στην… κατάψυξη όπου μπορεί να διατηρηθεί ολόκληρο το χρόνο.

Φουρνιστά

Κουλουράκια, ψωμί, κέικ, πίτες όλα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.

Τύλιξέ τα σε μικρές μεριδούλες μέσα σε πλαστική μεμβράνη και διατήρησέ τα μέχρι κι έναν μήνα. Μπορείς να τα «αναγεννήσεις» εύκολα βάζοντάς τα στο φούρνο μικροκυμάτων. Κουλουράκια, ψωμί, κέικ, πίτες όλα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Τύλιξέ τα σε μικρές μεριδούλες μέσα σε πλαστική μεμβράνη και διατήρησέ τα μέχρι κι έναν μήνα. Μπορείς να τα «αναγεννήσεις» εύκολα βάζοντάς τα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Μαγειρεμένο ρύζι

Αν περίσσεψε ρύζι, βάλε το σε μπολ και κατάψυξέ το.

Μόλις το χρειαστείς βάλε το μπολάκι μέσα σε ζεστό νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων κι απόψυξέ το.

Ξηροί καρποί

Σου αρέσουν οι ξηροι καρποί; Τους χρησιμοποιείς συχνά στα φαγητά και στις σαλάτες σου; Γιατί να μην έχεις πάντα ποικιλία;

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κι έτσι εύκολα ταγγίζουν κι αλλοιώνονται. Βάζοντάς τους στην κατάψυξη καταφέρνεις να διατηρήσεις τη γεύση και το άρωμά τους ανέπαφο και να τους διατηρήσεις ανέπαφους μέχρι κι έναν ολόκληρο χρόνο!

Αλεύρι

Σου ακούγεται παράξενο όμως και το αλεύρι μπαίνει στο ψυγείο αλλά και στην κατάψυξη!

Το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 12 μήνες και το ολικής άλεσης ένα τρίμηνο. Βασικό βέβαια είναι να το έχεις αποθηκεύσει σε αεροστεγές δοχείο και σε μέρος ξηρό και δροσερό. Μέσα στην κατάψυξη μάλιστα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 2 ολόκληρα χρόνια!

Τυρί

Σου έφεραν ολόκληρο κεφαλοτύρι και δεν προλαβαίνεις να το χρησιμοποιήσεις;

Υπάρχει μια πολύ καλή λύση: Κόψε το σε κομμάτια, τυλιξέ το με διαφάνεια ή αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια αποθήκευσέ το στην κατάψυξη. Το μαλακό τυρί μπορεί να διατηρηθεί μόλις ένα μήνα στην κατάψυξη αλλά τα σκληρά τυριά έχουν χρόνια διάρκεια έως κι έξι μήνες σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Απλά θυμήσουν να το βγάλεις από το προηγούμενο βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου ή μέσα στο ψυγείο για να ξεπαγώσει καλά πριν τη χρήση.

Πέστο

Έφτιαξες μεγαλύτερη ποσότητα πέστο από αυτή που χρειάζεσαι; Υπάρχει λύση.

Αφού φτιάξεις τη σάλτσα πέστο, χρησιμοποιείς όση ποσότητα χρειαστείς και βάζεις την υπόλοιπη μέσα σε παγοθήκη. Έτσι θα παγώσει ομοιόμορφα και θα έχεις έτοιμες μεριδούλες πέστο για κάθε χρήση. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να διατηρήσες τη σαλτσούλα για έξι με οκτώ μήνες. Για να χρησιμοποιήσεις τα κυβάκια πέστο, βγάζεις όσα χρειάζεσαι και τα αφήνεις να ξεπαγώσουν πάνω σε ένα πιατάκι ή μπολάκι σε θερμοκρασία δωματίου. Τόσο απλά κι εύκολα.

Βότανα και μυρωδικά

Σχεδόν όλα τα βότανα και τα μυρωδικά, όπως ο άνηθος, ο δυόσμος και ο μαϊντανός μπορούν να καταψυχθούν.

Αφού τα πλύνεις καλά και τα στεγνώσεις με καθαρή πετσετούλα, τα ψιλοκόβεις και τα καταψύχεις μέσα σε γυάλινα δοχεία ή σε σακουλάκια τροφίμων. Εναλλακτικά, όπως και με το πέστο, μπορείς να δημιουργήσεις κυβάκια μυρωδικών ή και ζωμών με μυρωδικά ετσι ώστε να ρίχνεις ένα ή περισσότερα κυβάκια μέσα στο φαγητό κάθε φορά που το απαιτεί η συνταγή.