Τα 10 πιο δημοφιλή cocktail στον κόσμο

Ο κόσμος των κοκτέιλ είναι ανεξάντλητος, συναρπαστικός και με μεγάλη ιστορία. Από το Mojito μέχρι το Long Island Iced Tea, σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο δημοφιλή κοκτέιλ του κόσμου. Η ιστορία τους, τα συστατικά και οι παραλλαγές τους.

Στην επόμενη βόλτα σας θα μπορέσετε να κάνετε κάποιες πιο «ψαγμένες» επισημάνσεις στο mixologist που θα σας φτιάξει το ποτό…

Τα 10 πιο δημοφιλή κοκτέιλ σύμφωνα με το  arttable.gr είναι τα εξής:

Mojito

Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών κοκτέιλ προέρχεται από την Κούβα. Το αγαπημένο ποτό του Έρνεστ Χέμινγουεϊ λένε ότι ανακαλύφθηκε από Αφρικανούς σκλάβους στις κουβανέζικες φυτείες ζάχαρης τον 19ο αιώνα. Φτιάχνεται με λευκό ρούμι, δυόσμο (ή μέντα), ζάχαρη, lime και σόδα. Συνήθως στην αρχή λιώνονται τα φύλλα δυόσμου ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαιά του. Οι παραλλαγές του πολλές: από English mojito (με gin αντί για ρούμι) μέχρι virgin Mojito χωρίς αλκοόλ.

mojito1

Cosmopolitan

Ή αλλιώς σκέτο Cosmo. Αγαπημένο γυναίκειο κοκτέιλ που δοξάστηκε στη σειρά «Sex and the City». Η μοντέρνα εκδοχή του, στο ποτήρι του Martini, λένε ότι εφευρέθηκε το 1985 από έναν μπάρμαν του εστιατορίου Strand στο South Beach της Φλόριντα, ενώ άλλες ιστορίες τοποθετούν τις ρίζες του στη Μινεάπολις το 1975. Για να το φτιάξεις ανακατεύεις βότκα με triple sec, στυμμένο λάιμ και χυμό cranberry.

????????????????????????????????????

Margarita

Το πιο γνωστό κοκτέιλ με τεκίλα στον κόσμο λένε πώς δημιουργήθηκε σε κάποιο μπαρ ή ξενοδοχείο στο Μεξικό της δεκαετίας του ’40. Βασικά συστατικά του είναι η τεκίλα, το cointreau ή άλλο λικέρ πορτοκάλι, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αλάτι στο χείλος του ποτηριού. Φτιάχνεται και παγωμένο (frozen), με γρανίτες φρούτων.

margarita-cocktail

Bellini

Ο πουρές λευκού ροδάκινου αναδεικνύεται υπέροχα σε αυτό το καλοκαιρινό κοκτέιλ με prosecco (ιταλικό αφρώδη οίνο). To Bellini γεννήθηκε τη δεκαετία του ’30 στο Harry’s Bar του ξενοδοχείου Europa της Βενετίας και πήρε το όνομα του από έναν αναγεννησιακό πίνακα του Τζιοβάνι Μπελίνι. Σερβίρεται σε ποτήρι σαμπάνιας και πίνεται ως απεριτίφ πριν το φαγητό.

Bellini_s4x3

Caipirinha

Το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, πρωτοεμφανίστηκε στο Σάο Πάολο στα τέλη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου ως τοπικό γιατροσόφι για να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ισπανικής γρίπης και αρχικά ήταν μια μείξη από Cachaca (ένα απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο πιο “άγριο” από το ρούμι), lime, μέλι και σκόρδο. Πλέον το απολαμβάνουμε χωρίς μέλι και σκόρδο, αλλά με καστανή ζάχαρη. Μερικές από τις παραλλαγές της Caipirinha είναι οι Caipiroska και Caipirissima, με βότκα και ρούμι αντίστοιχα.

Caipirinha

Daiquiri

Ο μύθος το θέλει να ανακαλύπτεται από έναν Αμερικανό μηχανικό ορυχείων, ο οποίος ξέμεινε από gin, στο Sandiago της Κούβας το 1905. Ήταν το αγαπημένο ποτό του Τζον Κένεντι. Όσο για τη συνταγή του; Ρούμι, ζάχαρη, lime και πάγος στο σέικερ. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη frozen εκδοχή του με φρούτα.

Daiquiri

Apple Martini

Πολλοί αναφέρονται σε αυτό και ως Appletini. Η πιο δημοφιλής παραλλαγή του martini φτιάχνεται με βότκα αντί για τζιν, χυμό μήλου και λικέρ μήλου. Κάποιοι προσθέτουν και λίγο χυμό λεμόνι ή ανανά. Σερβίρεται παγωμένο σε ποτήρι του martini με μια φέτα πράσινου μήλου για γαρνίρισμα.

apple1

Pina Colada

Το εθνικό ποτό του Πουέρτο Ρίκο έχει πλούσια φρουτένια και εξωτική γεύση που του χαρίζει ο συνδυασμός από ρούμι, κρέμα καρύδας και χυμό ανανά. Μια ιστορία λέει ότι δημιουργήθηκε από έναν πορτορικανό bartender στο μπαρ Barrachina τη δεκαετία του ’60. Μπορείτε να το απολαύσετε ως frozen, ενώ αρκετοί αντικαθιστούν το λευκό ρούμι με μαύρο, αλλάζοντας ελαφρώς και τη γεύση του ποτού.

Pina-Colada

Mai Tai

Ένα τροπικό κοκτέιλ που συμβολίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την tiki (πολυνησιακή) κουλτούρα. Πρωτοφτιάχτηκε το 1944, στο εστιατόριο Trader Vic’s, στο Auckland της Καλιφόρνια κι έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα από την ταινία Blue Hawaii. Φτιάχνεται από ρούμι, κουρακάο πορτοκαλιού κι ένα είδος σιροπιού από αμύγδαλα, ζάχαρη και ροδόνερο (ή ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς).

Mai_Tai

Long Island Iced Tea

Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’70 και πήρε το όνομά του από το Long Island της Nέας Υόρκης. Μην παραπλανηθείτε από το όνομα- δεν περιέχει τσάι! Φτιάχνεται με βότκα, τζιν, λευκό ρούμι, λευκή τεκίλα, triple sec, χυμό λεμονιού και κόκα κόλα. To Αlaskan Iced Tea (με Blue Curacao αντί κόκα κόλα) και το Lesbos Iced Tea (με ούζο και λίγο Canadian Whiskey) είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές του.

Long-Island-Iced-Tea