Αλήθειες και μύθοι για την καφεΐνη

Πόσο βλαβερή ή χρήσιμη είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη μας κρατά σε εγρήγορση όλη μέρα. Ξυπνάμε κι αμέσως φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι του αγαπημένου μας ροφήματος πριν φύγουμε για τη δουλειά. Μέσα στη μέρα θα πιούμε ένα-δυο ποτηράκια κόκα κόλα. Κάποια στιγμή θα πάρουμε και κανένα από τα ενεργειακά ποτά που κυκλοφορούν.

Διαβάστε όλη την αλήθεια για την καφεΐνη ακριβώς παρακάτω έτσι όπως μας συμβουλεύει το sofokleousin.gr:

1. Αλήθεια ή Μύθος; Η καφεΐνη είναι εθιστική

Μύθος. Η καφεΐνη είναι διεγερτική, αλλά δύσκολα μπορεί να μας εθίσει. Αυτό που μας κάνει να θέλουμε να αγοράσουμε ποτά που περιέχουν καφεΐνη είναι απλώς η συνήθεια. Αν παραλείψετε ένα φλιτζάνι καφέ αισθάνεστε ότι παραβιάζετε κάποιον κανόνα / τελετουργικό. Όμως, η απαλλαγή από οποιαδήποτε συνήθεια οδηγεί σε νευρικότητα, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους. Οι ενήλικες δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

2. Αλήθεια ή Μύθος; Η καφεΐνη είναι διουρητική

Αλήθεια. Μπορεί να σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά, αλλά υφίσταστε ελάχιστη αφυδάτωση. Ο καφές και τα άλλα καφεϊνούχα δεν αντικαθιστούν το σκέτο νερό. Να θυμάστε να πίνετε άφθονο νερό.

3. Αλήθεια ή Μύθος; Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το καρδιαγγειακό μας σύστημα

Μύθος. Αν και οι περισσότεροι καρδιολόγοι συμβουλεύουν ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις να μειώσουν ή και να κόψουν τον καφέ και το δυνατό τσάι, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι τα ροφήματα με καφεΐνη αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, προκαλούν θάνατο ή αρρυθμίες. Αντίθετα, ένα από τα πλεονεκτήματα των ποτών που περιέχουν καφεΐνη είναι ότι είναι ικανά να αποτρέπουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Άτομα που καταναλώνουν 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Το τσάι είναι το ίδιο ευεργετικό,  καθώς το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προσθέτουμε γάλα ή κρέμα, καθώς τα συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα εξουδετερώνουν την επίδραση των αντιοξειδωτικών.

4. Αλήθεια ή Μύθος; Η καφεΐνη αυξάνει την πίεση του αίματος

Εξαρτάται. Η καφεΐνη αυξάνει την πίεση του αίματος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά, σύμφωνα με τον Dr. Messerli, η αύξηση αυτή δεν είναι σημαντική. Δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές. Μάλιστα, έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απέδειξε ότι η κατανάλωση καφέ και η υπέρταση δεν είναι πάντα στενά συνδεδεμένα. Παρ’ όλα αυτά, τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά έχουν την τάση να αυξάνουν την πίεση, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή τα ποτά αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού είναι ποικίλα, ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερη έρευνα και ανάλυση.

5. Αλήθεια ή Μύθος; Τα καφεϊνούχα ποτά επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών

Μύθος. Τα παιδιά δεν αναστατώνονται ιδιαίτερα, εφόσον καταναλώνουν κόκα κόλα με μέτρο. Τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από μια σόδα, τσάι ή καφέ την ημέρα. Αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς είναι η ποσότητα των θερμίδων από τη ζάχαρη των ενεργειακών ποτών και των αναψυκτικών. Τον τελευταίο καιρό έχει αποδειχθεί ότι για τους έφηβους που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα) μπορεί να φανεί χρήσιμη η καφεΐνη για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, δεδομένου ότι η ουσία αυτή οξύνει και διεγείρει τις αντιδράσεις και τη συγκέντρωση των παιδιών.