Τελικά τα πάσα των ευρωπαϊκών μουσείων αξίζουν τα λεφτά τους;

Επισκεφθείτε ένα τουριστικό γραφείο σε κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης και το πιο πιθανό είναι να βρείτε μια προσφορά για να αγοράσετε ένα πάσο για τα μουσεία – μία κάρτα που σας δίνει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσετε σε πολλά τοπικά μουσεία. Κάποια πάσα περιλαμβάνουν πρόσθετα προνόμια – προτεραιότητα εισόδου, εκπτώσεις σε μνημεία, ελεύθερη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας – αλλά και οι υψηλές τιμές δημιουργούν πάντα ένα λόγο για να είναι κάποιος επιφυλακτικός: Αυτά τα πάσα διατίθενται στους τουρίστες ως ένας τρόπος για να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά πόσα μουσεία θέλετε να επισκεφθείτε πριν μπορέσετε να έχετε βγει κερδισμένος από το κόστος του πάσου; Και ήταν όλα αυτά τα μουσεία ήδη στο δρομολόγιό σας; Για να προσδιοριστεί εάν τα πάσα αυτά είναι πραγματικά ευκαιρίες, θα εξεταστούν οι προσφορές σε τέσσερις Ευρωπαϊκές πόλεις, με πολλά μουσεία που είναι δημοφιλή στους ταξιδιώτες: Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Φλωρεντία και Παρίσι. Οπότε ποιά είναι η ετυμηγορία για αυτά τα υποτιθέμενα εργαλεία που γλυτώνουν λεφτά; Αυτό εξαρτάται από την πόλη, τα ενδιαφέροντα και τις αντοχές του κάθε ταξιδιώτη.

Άμστερνταμ

Η περιοχή των μουσείων της πόλης περιλαμβάνει αυτό του Van Gogh και του Stedelijk και της δόθηκε νέα πνοή το 2013 με την επαναλειτουργία του Rijksmuseum μετά από μια 10 ετή διαδικασία αποκατάστασης (η μεγαλύτερες επιτυχίες από μια επιλογή έργων τέχνης παρουσιάζονταν σε μια έκθεση κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.) Η είσοδος στα περισσότερα μουσεία της περιοχής – τα οποία είναι όλα σε απόσταση περπατήματος – περιλαμβάνεται στην Ι amsterdam City Card, η οποία διατίθεται για 24 ώρες (47 ευρώ), 48 ώρες (57 ευρώ) ή 72 ώρες (67 ευρώ). Αυτές οι τιμές δεν είναι χαμηλές, αν και η κάρτα περιλαμβάνει και άλλα προνόμια, συμπεριλαμβανομένης μιας λωρίδας ταχύτητας (fast lane) στα μουσεία, χρήση δημόσιας συγκοινωνίας και εκπτώσεις στο μίσθωμα ποδηλάτου και άλλα αξιοθέατα όπως η Εμπειρία Heineken. Δύο κορυφαία μουσεία, το σπίτι της Anne Frank (είσοδος 9 ευρώ) και το Rijksmuseum (17,50 ευρώ), δεν δέχονται την κάρτα, αν και το τελευταίο προσφέρει 2,50 ευρώ έκπτωση σε κατόχους καρτών.

Μαδρίτη

Τα μουσεία τέχνης είναι συχνά η κορυφαία προτεραιότητα των τουριστών στη Μαδρίτη, η οποία είναι το σπίτι για ένα εκπληκτικό τρίο ιδρυμάτων-θεσμών: το Prado,  το Thyssen-Bornemisza και το μουσείο Reina Sofia. Η κάρτα της Μαδρίτης, η οποία προσφέρει είσοδο σε πάνω από 50 μουσεία (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριών), είναι διαθέσιμη για 24 ώρες (47 ευρώ), 48 ώρες (€ 60), 72 ώρες (€ 63,65) ή 120 ώρες (€ 73,15). Σε αντίθεση με το πάσο του Άμστερνταμ, η Κάρτα της Μαδρίτης δεν καλύπτει τη μεταφορά, αν και περιλαμβάνει εκπτώσεις σε ορισμένα τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια, όπως το Hard Rock Cafe. Οι κάτοχοι της κάρτας έχουν επίσης είσοδο προτεραιότητας στα μουσεία – αλλά ακόμα και αν η κάρτα εξοικονομεί χρόνο, είναι απίθανο να εξοικονομήσει χρήματα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το κόστος της εισαγωγής με πλήρη τιμή για τα τρία μεγάλα μουσεία καθώς και για το Βασιλικό Παλάτι είναι μικρότερο από το κόστος της κάρτας 24 ωρών (και δεν θα προτείναμε εσπευσμένα και τα τέσσερα σε μία ημέρα, έτσι κι αλλιώς). Αλλά αν είστε στην πόλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχετε και μια εκτεταμένη λίστα μουσείων στη διαδρομή σας, η έκπτωση της κάρτας 72 ωρών θα μπορούσε να έχει νόημα.

Φλωρεντία

Μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού που συνόδευσε την εισαγωγή της Κάρτας της Φλωρεντίας το 2011 ξεφούσκωσε το περασμένο έτος, όταν η τιμή της αυξήθηκε σε 72 από 50 ευρώ. Η κάρτα καλύπτει μια εντυπωσιακή ποικιλία από χώρους: το πάσο των 72 ωρών περιλαμβάνει την είσοδο και την κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε πάνω από 60 μουσεία, βίλες και κήπους στην πόλη και τη γύρω ύπαιθρο. Περιλαμβάνει επίσης δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία και τραμ, αν και η Φλωρεντία είναι μια τόσο μικρή πόλη που λίγοι θα το βρουν αυτό το χρήσιμο. Οι επισκέπτες που έρχονται στην πόλη για σύντομο χρονικό διάστημα, ή εκείνοι που σχεδιάζουν να πάνε μόνο στην Galleria Uffizi και την Accademia, δεν θα εξοικονομήσουν χρήματα με το πάσο και πρέπει να αγοράσουν απευθείας εισιτήρια online. Αλλά αν σχεδιάζετε ένα μεγαλύτερο ταξίδι και ενδιαφέρεστε να δείτε ένα ευρύτερο φάσμα – το Palazzo Pitti και τους κήπους Boboli, το Παρεκκλήσι των Μεδίκων, το Bargello και το Palazzo Strozzi, για να αναφέρουμε μερικά – μπορεί να σας συμφέρει να πάρετε την Κάρτα της Φλωρεντίας, ακόμη και στην αυξημένη σημερινή τιμή.

Παρίσι

Το πάσο  για τα μουσεία του Παρισιού είναι η καλύτερη επιλογή για την πόλη, προσφέροντας δωρεάν είσοδο με προτεραιότητα πρόσβασης σε πάνω από 60 μουσεία και μνημεία, όπως τα: Λούβρο, Ste.-Chapelle, Musée d’Orsay, το Μουσείο Ροντέν, Κέντρο Πομπιντού και στις Βερσαλίες. Tο πάσο επιτρέπει επίσης απεριόριστο αριθμό επισκέψεων, ένα συν για τους τουρίστες που θέλουν να κάνουν μια περιοδεία του Λούβρου σε πάνω από δύο ή τρεις ημέρες – μια απόφαση που δεν είναι μια κακή ιδέα για το συγκεκριμένο μουσείο. Διαθέσιμο για δύο συνεχόμενες ημέρες (42 ευρώ), τέσσερις ημέρες (56 ευρώ) ή έξι μέρες (69 ευρώ), το πάσο δίνει στους επισκέπτες περίπου δύο φορές περισσότερο χρόνο από τα παρόμοια πάσα στο Άμστερνταμ και τη Μαδρίτη. Πρώτη φορά οι επισκέπτες θα βγουν σχεδόν σίγουρα κερδισμένοι, αλλά οι τουρίστες που θα επισκεφθούν λιγότερα μουσεία στο δρομολόγιό τους, θα πρέπει και πάλι να κάνουν τα μαθηματικά πριν από την αγορά του πάσου.

Πηγή: New York Times