Από αέρος ιατρική βοήθεια από τη ΔΕΕΣ στην Υεμένη

Η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Μαρί Κλερ Φεγάλι , δήλωσε πως κατέφθασε από αέρος το ιατρική βοήθεια στην Υεμένη. Ειδικότερα σημείωσε: “Είναι το πρώτο αεροπλάνο της ΔΕΕΣ που προσγειώνεται στη Σαναά. Μεταφέρει 16 τόνους ιατρική βοήθεια“.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Μαρντίνι, μέσω του twitte εξήγησε πως το αεροπλάνο μεταφέρει φάρμακα, επιδέσμους και χειρουργικό εξοπλισμό.

Η κα Φεγάλι σημείωσε σχετικά:”Αύριο, ένα δεύτερο αεροπλάνο θα μεταφέρει 32 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεννήτριες και εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού, τα οποία θα δοθούν στα νοσοκομεία της Σαναά”.

Πλοίο της ΔΕΕΣ με ιατρικό υλικό πλεύρισε την Τετάρτη (8/4) στο λιμάνι του Άντεν, στον Νότο. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη, Μαρί-Ελιζαμπέτ Ινγκρές, πενταμελής ιατρική ομάδα των κατέφθασε με το πλοίο.

Οι ΓΧΣ την Τετάρη είχαν στείλει στο Άντεν φορτίο 2,5 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού. Η εν λόγω αποστολή αποτελεί την πρώτη παράδοση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας από την έναρξη στις 26 Μαρτίου των αεροπορικών επιδρομών του υπό το Ριάντ συνασπισμού κατά των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη.

Την Δευτέρα (6/4) προσγειώθηκε αεροπλάνο της ΔΕΕΣ με ιατρικό προσωπικό στη Σαναά. Το Σάββατο (11/4) η ΔΕΕΣ ζήτησε τη διεξαγωγή ανθρωπιστικής εκεχειρίας 24 ωρών στην Υεμένη, προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στους πολίτες.

Καθώς μειώνονται τα αποθέματα φαρμάκων και νοσοκομειακού εξοπλισμού, παρουσιάζονται στη χώρα ελλείψεις σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα.