Οργή της ολλανδικής αντιπολίτευσης κατά Ντάισελμπλουμ

Εξηγήσεις ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου καλείται να δώσει σήμερα Πέμπτη ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις επιλογές του στην κρατική τράπεζα ABN Amro Group.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να εξηγήσει στους Ολλανδούς βουλευτές γιατί ενέκρινε αυξήσεις στους μισθούς  ανώτατων στελεχών της τράπεζας, μια κίνηση που οδήγησε σε καθυστέρηση την πρώτη δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών της τράπεζας. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης.

Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι ο Ντάισελμπλουμ υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις αυξήσεις των αμοιβών από την άποψη της νομιμότητάς τους παρά το ότι τις χαρακτήρισε «ανόητες». Ο Ντάισελμπλουμ πρέπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ελιχθεί σε ερωτήσεις που θα του κάνουν βουλευτές σχετικά με τον έλεγχο των κινδύνων διαφθοράς στην ABN Amro, ενώ ο ίδιος ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το πρόγραμμα βοήθειάς της με τον ρόλο του προέδρου του Eurogroup. Οι βουλευτές ανησυχούν ότι το ολλανδικό κράτος θα χάσει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των 22 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε για να διασώσει την τράπεζα στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η αποκάλυψη, τον περασμένο μήνα, από την ετήσια έκθεση της τράπεζας ότι έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβαν επιπλέον 100.000 ευρώ αμοιβή το 2014 προκάλεσε σάλο στην ολλανδική κοινή γνώμη και στο κοινοβούλιο. Αρκετοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν τους είχε ενημερώσει ποτέ για την αύξηση των αμοιβών και τον επέκριναν ότι δεν λαμβάνει υπόψη την αντίδραση των Ολλανδών ψηφοφόρων.

Η αρχική δυσφορία έγινε οργή, όταν έγινε γνωστό ότι την στιγμή που οι μισθοί των ανώτατων στελεχών αυξάνονταν τόσο, πολλοί εργαζόμενοι απολύονταν από την τράπεζα και για όσους έμειναν «πάγωσαν» οι μισθοί».