Ξανά στην επικαιρότητα η φερόμενη ως έπαυλη του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Γκιόργκι Αλμπίροφ του Ταμείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Ρωσία, ανάρτησε στο Twitter εναέριες φωτογραφίες του, μιας από τις επαύλεις που φέρεται να ανήκουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφοντας: «Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες από το παλάτι του Πούτιν στο Γκελεντζίκ, το οποίο φέρεται να ανήκει σε offshore».

Η έπαυλη βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, και παρά του ότι ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν αυτό το παλάτι να ανήκει στον Πούτιν, ωστόσο πολλά ΜΜΕ έχουν υιοθετήσει την άποψη του Αλμπίροφ, φέρνοντας κατά καιρούς ξανά και ξανά το θέμα του “ανακτόρου”.

Το εν λόγω οίκημα, που κοστολογείται άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων όπως αναφέρει η express.co.uk, είναι ιταλικού στιλ, με τοιχογραφίες τους τοίχους και πολυτέλειες. Η έπαυλη είναι διακοσμημένη με ακριβό μάρμαρο και χρυσό, το εξωτερικό του οικήματος αποτελείται από εντυπωσιακούς κήπους. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν τρία ελικοδρόμια, αλλά και τελεφερίκ που οδηγεί στην παραλία.

Το συγκεκριμένο “ανάκτορο” είχε απασχολήσει ξανά τα Διεθνή ΜΜΕ το 2012, όταν ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός  Μπόρις Νεμτσόφ, και ο Λεονίντ Μαρτινιούκ, στέλεχος της αντιπολίτευσης, είχαν δημοσιεύσει από κοινού έρευνα που έφερε τον ειρωνικό τίτλο «Η ζωή ενός σκλάβου σε γαλέρα», ορμώμενη από τα λόγια του ίδιου του Πούτιν, ο οποίος σε παλαιότερη δήλωση του είχε πει ότι «δουλεύει μέρα νύχτα, σα σκλάβος σε γαλέρα».

Η έκθεση τους ήταν μια πρόκληση σε εκατομμύρια Ρώσους που παλεύουν με τη φτώχεια ενώ ο ηγέτης τους απολαμβάνει ακριβά γούστα. “Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ετήσιο εισόδημα περίπου 115.000 δολαρίων και την κατοχή τριών παλιών αυτοκινήτων που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ενώ από την εποχή που ανήλθε στην εξουσία παρουσιάζεται ως άνθρωπος με ελάχιστες απαιτήσεις” σημείωνε.

Αποφεύγοντας να υιοθετήσει τον αστικό μύθο ότι ο Πούτιν σταδιακά απέκτησε την όποια προσωπική περιουσία, ο Νεμτσόφ μίλησε για 11 ρολόγια συνολικής αξίας 700.000 δολαρίων, 15 ελικόπτερα, 43 αεροσκάφη -μεταξύ των οποίων ένα τύπου Ιλιούσιν-, γιοτ 53,7 μέτρων στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει και καταρράκτης, ένα ακόμη σκάφος με πέντε καταστρώματα, ενώ προσπάθησε να απαριθμήσει τις κατοικίες και επαύλεις που ο Πούτιν διαθέτει.

Στο τριώροφο σπίτι στο Σαράτοφ, έξω από τη Μόσχα, ξεχωρίζουν τα ιταλικά έπιπλα, στο εξοχικό στη λίμνη Βαλντά, σε ένα οικόπεδο 930 εκταρίων, υπάρχουν ένας κινηματογράφος και μια εκκλησία, ενώ εκτός από το θέρετρο στο Σότσι, πηγαινοέρχεται σε δυο παλάτια στη Βαλτική, δυο επαύλεις στον ποταμό Βόλγα και ένα χειμερινό καταφύγιο στον Καύκασο” έλεγε.

α

β γ

δ ε

ζ  θ

η ι