Ιστορική επίσκεψη του Ομπάμα στην Τζαμάικα και τον Παναμά

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τζαμάικα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη χώρα από το 1982, όταν τότε στο νησιωτικό κράτος είχε μεταβεί ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ο Ομπάμα συνοδεύεται στο ταξίδι από τον Υπουργό Ενέργειας Έρνεστ Μόνιζ, όπου και θα μετάσχει στο Κίνγκστον σε μια μίνι σύνοδο των 15 μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) με την πρόθεση να τους προσφέρει μια εναλλακτική λύση για το φθηνό πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, το βράδυ ο Ομπάμα θα αναχωρήσει για τον Παναμά για τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής, μια επίσκεψη που έχει λάβει κι αυτή ιστορικό χαρακτήρα καθώς αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, για πρώτη φορά αφότου οι δυο χώρες ξεκίνησαν την προσπάθεια πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί ξανά στις 17 Δεκεμβρίου του 2014, όταν είχαν ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας της συμφιλίωσης Αμερικής και Κούβας. Ο Ομπάμα και ο Κάστρο, αυτή τη φορά θα αναζητήσουν κι άλλους τρόπους επισύναψης των σχέσεων των χωρών, πέρα από μια απλή χειραψία.

Να σημειώσουμε πως οι Πρόεδροι είχα συναντηθεί και κατά τη διάρκεια της κηδείας του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ.