Λίγο πριν τις 9 το βράδυ φαίνεται ότι άρχισε η επιχείρηση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι η ομηρία του Εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ από ενόπλους που δηλώνουν δια της ανάρτησης σχετικών σημαιών και αφισών στο ακροαριστερό DHKC. Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει την μετάδοση ειδήσεων σχετικά με την ομηρία, με αποτέλεσμα η είδηση της επέμβασης να δημοσιοποιηθεί δια μέσου βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter, πιθανότατα από περιοίκους και οι όποιες πληροφορίες μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ να μην μπορούν να διασταυρωθούν. Με βάση ανάρτηση της οργάνωσης DHKC – C στο twitter, οι τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν και ο εισαγγελέας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται ότι και ο εισαγγελέας εξέπνευσε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα.
Ο Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ ήταν ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ενός από τα θύματα της βίαιης αστυνομικής καταστολής της εξέγερσης του καλοκαιριού του 2013. Οι δράστες ως βασικό τους αίτημα έθεσαν να εμφανιστούν δημόσια και να παραδεχθούν την ενοχή τους οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στον βαρύ τραυματισμό του 15χρονου. «Μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα δεκάδες παιδιά του λαού που σκοτώθηκαν», ακούγεται να λέει μία φωνή προσθέτοντας: «Στο εξής εμείς θα απονείμουμε δικαιοσύνη». Οι δράστες της ομηρίας ζητούσαν να καταδικαστούν ισόβια οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία Μπερκίν αλλά και να απελευθερωθούν όσοι διαδηλωτές συνελήφθησαν και περιμένουν να περάσουν δίκη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συνόδευσαν την κηδεία του Μπερκίν.
Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από κάνιστρο δακρυγόνου ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. Υπέκυψε, τελικά, μετά από πολύμηνο κώμα στις 11 Μαρτίου 2014, και ο θάνατός του προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν, η οποία έκανε χρήση σκληρής καταστολής απέναντι στους διαδηλωτές.
Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.
Ο εισαγγελέας είχε διοριστεί στη θέση αυτή το περασμένο καλοκαίρι, με μία αμφιλεγόμενη νομοθετική πράξη του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με μαζικούς διορισμούς και απομακρύνσεις επιχείρησε να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο στο σώμα των δικαστών και εισαγγελέων.