Τι γράφουν σήμερα οι γαλλικές εφημερίδες - «Η σφαλιάρα», «Η ελπίδα ξαναγεννιέται», «Ουφ»

Ενδεικτικά του πολιτικού κλίματος που επικρατεί μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι και τα σημερινά πρωτοσέλιδο των εφημερίδων.

Στις εφημερίδες που είναι προσκείμενες στην Αριστερά, το πρωτοσέλιδο που κυριαρχεί είναι αυτό της Libération, «C’est ouf», με μια φωτογραφία της Place de la République στο Παρίσι γεμάτη με κόσμο σε μια αυθόρμητη συγκέντρωση. Αναφέρει πως η Αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, καθώς ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Η αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, φτάνοντας στην κορυφή των βουλευτικών εκλογών». «Το δημοκρατικό μέτωπο ακολουθήθηκε μαζικά, υποβιβάζοντας το RN στην τρίτη θέση. Χωρισμένη σε τρία μπλοκ, η νέα εθνοσυνέλευση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία», συμπληρώνει στο πρωτοσέλιδό της η Liberation.

«Η ελπίδα ξαναγεννιέται», γράφει η L’Humanité, η οποία φιλοξενεί ένα σχέδιο που αναπαριστά το κύμα που ενσάρκωσε για κάποιους το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Η «Aujourd’ hui en France» φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μία φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρόν να είναι σκεπτικός, ενώ ό τίτλος αναφέρει «και τώρα τι κάνουμε;».

Από την πλευρά της η «Le Monde» στο site γράφει «Οι δύο Γαλλίες στις 7 Ιουλίου: “ανακούφιση” για την Αριστερά, απογοήτευση για τους ψηφοφόρους του RN».


Ενώ στην έντυπη έκδοσή της αναφέρει «Βουλευτικές εκλογές: Η Γαλλία διατηρεί την ανάσα της».

Στη Figaro στο πρωτοσέλιδο υπάρχει μία φωτογραφία του Γάλλου προέδρου, η κατανομή των εδρών και τίτλος «Η αποτυχία του RN, η αριστερά επιβάλλεται στον Μακρόν».


Οι Les Echos και La Croix εστιάζουν στην ήττα του RN. Η πρώτη έχει τίτλο La claque” («Η σφαλιάρα») δίπλα στο πρόσωπο του ηγέτη του RN, ενώ η δεύτερη δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας γυναίκας τυλιγμένης με τη γαλλική σημαία σε μια διαδήλωση όπου «η Γαλλία λέει όχι στο RN» – το ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του έστειλαν ωστόσο 143 βουλευτές στη Συνέλευση.


H «Le Parisien» φιλοξενεί και αυτή από την πλευρά της μία φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρον και τίτλο «Και τώρα τι κάνουμε;».


Στη «Le Point» κάνουν λόγο για χαστούκι στο RN μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στις χθεσινές εκλογές.

Στον τοπικό Τύπο γίνεται αναφορά για τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της η Αριστερά, παρά την πρώτη της θέση, όπως η La Voix du Nord «Η Αριστερά μπροστά: τι γίνεται τώρα;», αναρωτιέται η εφημερίδα και η Ouest France «Η Αριστερά έκανε την έκπληξη, ποια πλειοψηφία θα κυβερνήσει;».