Γαλλία: Ο πρόεδρος της δεξιάς LR επιδιώκει συνεργασία με την Λεπέν - Στελέχη ζητούν την παραίτησή του

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains, Ερίκ Σιοτί, υποστηρίζει την συγκρότηση συμμαχίας με την γαλλική ακροδεξιά και πρότεινε ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του γκωλικού κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μία φανταστική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με την Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

«Εχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί υιοθετώντας μία επιεικώς επίμαχη στάση και στο εσωτερικό του κόμματός του που θεωρείται κληρονόμος του γκωλισμού.

Ο Σιοτί δήλωσε ότι η δεξιά έχει ανάγκη την συμφωνία αυτή για να διαφυλάξει την εκπροσώπησή της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Πρέπει να ορθώσουμε μια δύναμη απέναντι στην ανικανότητα του μακρονισμού και στον κίνδυνο των «Ανυπότακτων» [ριζοσπαστική Αριστερά], δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί, ο οποίος απέρριψε το αίτημα να παραιτηθεί που του απηύθυναν πολλά στελέχη του κόμματός του. «Εκτιμώ ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρόεδρος του κινήματός μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας και μέλος του κόμματος LR, Ζεράρ Λαρσέ.

Επικροτεί η Λε Πεν, στελέχη των Les Republicains ζητούν την παραίτηση του Σιοτί

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις του προέδρου Ερίκ Σιοτί. Προς το παρόν, έχει κερδίσει την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που έσπευσε να χαιρετίσει την «θαρραλέα επιλογή» του.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν.

Την ίδια ώρα στις τάξεις του γκωλικού κόμματος, πολλές είναι οι φωνές που υψώθηκαν κατά της συμμαχίας αυτής: ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Καλώντας τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί έγραψε στο Χ: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας»

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Les Republicains, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του κόμματος Les Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Ήξεις αφίξεις από τον επικεφαλής της ευρωλίστας LR

Ο επικεφαλής της ευρωλίστας των LR, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελμί, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για την πρόθεση του Ερίκ Σιοτί να συνάψει συμμαχία με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» ώστε να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματός του. Το νούμερο δύο στην ευρωλίστα, Σελίν Ιμάρ, δήλωσε από την πλευρά της ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία Σιοτί. «Απέναντι στον κίνδυνο μιας αριστερής συμμαχίας και απέναντι στην ανικανότητα της κυβέρνησης, η οποία αφήνει ανυπεράσπιστη τη Γαλλία, είναι επείγουσα η αναδιάταξη της χώρας!», δήλωσε.