Φονικός καύσωνας στο Μεξικό με δεκάδες νεκρούς - Αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες μέρες

Το θάνατο δεκάδων ανθρώπων έχει προκαλέσει ο καύσωνας στο Μεξικό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ αναμένεται να εκτοξευθούν σε επίπεδα ρεκόρ οι θερμοκρασίες τα επόμενα 24ωρα.

Μετεωρολόγοι λένε ότι ένα καιρικό φαινόμενο, γνωστό ως «θερμικός θόλος» έχει παγιδεύσει θερμές αέριες μάζες πάνω από το νότιο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού και της βόρειας Κεντρικής Αμερικής με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να έχει εκτοξευθεί στους 45 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

«Τις επόμενες 10 με 15 ημέρες η χώρα θα ζήσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM).

48 νεκροί από τον καύσωνα στο Μεξικό

22 άνθρωποι πέθαναν από αίτια που σχετίζονται με τον καύσωνα στο Μεξικό από τις 12 μέχρι τις 21 Μαϊου, συνολικά 48 από τις 17 Μαρτίου, όταν την ίδια περίοδο το 2022 και το 2023 οι καύσωνες είχαν προκαλέσει τον θάνατο δύο και τριών ανθρώπων αντίστοιχα.

Το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα στο Μεξικό είναι το τρίτο από τα πέντε που έχουν προβλεφθεί για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο.

Λόγω του καύσωνα το 70% του Μεξικού είναι αντιμέτωπο με ξηρασία και το ένα τρίτο της χώρας με ακραία ξηρασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής υδάτων. Η ακραία ζέστη έχει καταπονήσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης και προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων μαϊμούδων λόγω αφυδάτωσης.

Στα ύψη ο υδράργυρος στην Κεντρική Αμερική και τις νότιες ΗΠΑ

Στην πόλη Λεόν, στην κεντρική πολιτεία Γουαναχουάτο, ένα φράγμα στέρεψε από νερό. Κάτω από μια τέντα ο τοπικός καθολικός αρχιεπίσκοπος Αλφόνσο Κορτές προσευχήθηκε μαζί με κατοίκους της περιοχής για βροχή.

«Θα προσευχηθούμε ώστε ο Θεός να στείλει στην πολιτεία μας και σε όλους τους ανθρώπους το δώρο του νερού», εξήγησε ο Κόρτες.

Αντιμέτωπες με ακραίες θερμοκρασίες είναι και ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων του Τέξας και της Φλόριντα.

Λόγω του ίδιου μετεωρολογικού φαινομένου υποφέρουν η Γουατεμάλα, το Μπελίζε, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό το κύμα καύσωνα μπορεί να επηρεάσει τις θερμοκρασίες των ωκεανών και την επικείμενο σεζόν των τυφώνων του Ατλαντικού.