Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν drone και πύραυλο των Χούθι της Υεμένης

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι χθες Δευτέρα, περί τις 15:41 (ώρα Σανάα), κατέστρεψαν τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) σε τομέα της Υεμένης ελεγχόμενο από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Κατόπιν, από τις 17:51 ως τις 18:02 (ώρες Σανάα), πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ, το USS Mason (DDG 87), αναχαίτισε και κατέστρεψε «εισερχόμενο» αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM), πρόσθεσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Κρίθηκε πως τα όπλα αυτά «ήγειραν άμεση απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του διεθνούς συνασπισμού και εμπορικά πλοία στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ -πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, πάνω απ’ όλα των ΗΠΑ και της Βρετανίας-, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.