Στα κρυφά συναντήθηκαν εκατοντάδες ισλαμιστές στο Αμβούργο - Στόχος η ίδρυση χαλιφάτου, λέει η Bild

Μυστική συνάντηση είχαν περίπου 300 ισλαμιστές στο Αμβούργο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Βild προσθέτοντας ότι, στόχος της αποκαλούμενης οργάνωσης Muslim Interactiv είναι να ιδρύσουν ένα χαλιφάτο.

Γερμανοί εμπειρογνώμονες τους αποκαλούν «ριζοσπάστες ποπ ισλαμιστές»: Τους αρέσει να ξυρίζουν το λαιμό, πατάνε τέρμα το γκάζι στο αυτοκίνητό τους, μισούν το Ισραήλ, θα ήθελαν να εφαρμοστεί η «Σαρία» – ο ισλαμικός νόμος – και να ιδρύσουν ένα χαλιφάτο στη Γερμανία.

Εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης ομάδας «Muslim Interaktiv» έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο «Elite Event House», στην περιοχή Άλερμεχε του Αμβούργου.

Η τελευταία φορά ήταν την περασμένη Πέμπτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εημερίδας «Hamburger Morgenpost».

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος του Αμβούργου παρακολουθεί διακριτικά τις συναντήσεις τους και προειδοποιεί την κοινή γνώμη ότι είναι ιδιαίτερα ενεργοί στα social media, όπως το Ιnstagram και το TikTok. «Αυτή τη στιγμή, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται κυρίως για την αναζήτηση επαφών με νέα νεαρά μέλη και τη στρατολόγησή τους», επισημαίνει στην εφημερίδα Bild ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, Τόρστεν Φος.

«Η οργάνωση «Muslim Interactive» είναι επικίνδυνη επειδή τέτοια γεγονότα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ισλαμιστών και των εξτρεμιστών της Σαρία μακροπρόθεσμα». Ουσιαστικά, η «Muslim Interaktiv» είναι μια νέα και πιο «κουλ» οργάνωση, διάδοχος της απαγορευμένης οργάνωσης «Hizb ut-Tahrir – Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο».

Για τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας «πρόκειται για ριζοσπάστες ποπ ισλαμιστές που απευθύνονται στους νέους μέσω του Διαδικτύου».

Ένας νεαρός με το όνομα Raheem B. θεωρείται μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της οργάνωσης στο Αμβούργο. Μόνο στο Instagram έχει πάνω από από 5.000 ακόλουθους.

«Στόχος της οργάνωσης «Muslim Interactive» είναι η διάδοση του Ισλάμ, στην πιο σκληρή της εκδοχή. Τάσσεται κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της δημοκρατίας και των γυναικών. Και, πάνω απ’ όλα, θέλουν να βάλουν τέλος σε όλα όσα υποτάσσονται στη θρησκεία», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, κανείς δεν εκπλήσσεται για τις συγκεντρώσεις με… σημαία τους την προπαγάνδα, όπως αυτές στο Αμβούργο, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ισλαμικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού: «Το βραδινό γεύμα Ιφτάρ χρησιμοποιείται συχνά για τέτοιες συγκεντρώσεις», όπως λένε μουσουλμανικές πηγές.

«Γιατί όμως δεν απαγορεύονται τέτοιες επικίνδυνες συναντήσεις ισλαμιστών;» διερωτάται το γερμανικό δημοσίευμα.

Δεδομένου ότι η οργάνωση δραστηριοποιείται σε εθνικό επίπεδο (ειδικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στο Βερολίνο), αρμόδιο είναι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών. Και μέχρι στιγμής, οι ισλαμιστές κρατούν εκεί χαμηλό προφίλ, με τις συναντήσεις τους να θεωρούνται ιδιωτικές.

Επομένως, μόνο οι Αρχές του Αμβούργου έχουν «δεμένα τα χέρια τους». Ωστόσο, πολίτες και αρχές παραμένουν σε εγρήγορση. «Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι», λέει ένας γνώστης των γερμανικών Αρχών ασφαλείας.