Το 75% των μελών των συμμοριών του Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται πίσω από τα σίδερα

Το 75% των φερόμενων ως μελών συμμοριών έχει πλέον συλληφθεί στο Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Ασφάλειας της χώρας της κεντρικής Αμερικής, δυο χρόνια και κάτι αφότου ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» στο οργανωμένο έγκλημα.

Την 27η Μαρτίου 2022, ο κ. Μπουκέλε κήρυσσε ανελέητο «πόλεμο» στις λεγόμενες μάρας, τις συμμορίες που έλεγχαν μεγάλο μέρος της χώρας, έπειτα από άνευ προηγουμένου κύμα 87 δολοφονιών μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο.

Δυο χρόνια αργότερα, ο υπουργός Ασφαλείας της κυβέρνησής του, ο Γουστάβο Βιγιατόρο, είπε πως συνελήφθησαν 79.184 φερόμενα μέλη συμμοριών.

Με τις συλλήψεις αυτές «μπορούμε να πούμε πως πιάσαμε το 75% του αριθμού που υπολογίζαμε και μας μένει το 25%», επέμεινε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο TCS.

Μένουν ακόμη να συλληφθούν κάπου 25.000 φερόμενα μέλη συμμοριών, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν βρίσκονται όλοι οι ύποπτοι εντός χώρας.

Αφού επιβλήθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τον Μάρτιο του 2022 οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 8.122 οχημάτων, 3.965 πυροβόλων όπλων και 20.140 τηλεφώνων, κατά επίσημα δεδομένα.

Χάρη στη μαζική ανάπτυξη μονάδων του στρατού και της αστυνομίας, οι αρχές σε μεγάλο βαθμό μπόρεσαν να εξαρθρώσουν κυκλώματα κακοποιών που τρομοκρατούσαν πολίτες επιδιδόμενα σε εκβιάσεις, διακίνηση ναρκωτικών, φόνους…

«Σε μικρό χρονικό διάστημα», επέμεινε ο κ. Βιγιατόρο, η κατάσταση ως προς την ασφάλεια «μεταμορφώθηκε» στο Σαλβαδόρ.

Έρευνα του εξειδικευμένου ιστότοπου InSight Crime πριν από δύο χρόνια διατύπωνε την εκτίμηση πως στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής τα μέλη των συμμοριών ήταν σχεδόν 120.000.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν έντονα τις μεθόδους του Ναγίμπ Μπουκέλε: καταγγέλλουν αναρίθμητες αυθαίρετες συλλήψεις, αθρόες περιπτώσεις κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων, εκατοντάδες θανάτους —τουλάχιστον 235— στις φυλακές.

Νόμος που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο επιτρέπει να δικάζονται ως ακόμη και 900 φερόμενοι ως κακοποιοί στην ίδια δίκη, χωρίς το δικαίωμα να έχουν συνηγόρους.

Οι Αρχές διαβεβαιώνουν πως άφησαν ελεύθερους πάνω από 7.000 πολίτες που διαπίστωσαν πως είναι αθώοι, αφού τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν κατηγορώντας τους άδικα πως ήταν μέλη των μάρας.