Ο Όρμπαν πάει στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον Τραμπ - Γιατί σνομπάρει τον Λευκό Οίκο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζει ταξίδι στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν θα βρεθεί με αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες επικρίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για το κράτος δικαίου στην χώρα του και τη φιλική του σχέση με το Κρεμλίνο, θα φτάσει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα χωρίς πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο.

Σε μια σχεδόν ανήκουστη κίνηση για τον ηγέτη μιας νατοϊκής χώρας, δεν αναμένεται να συναντήσει κανέναν από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, Guardian.

Αντ’ αυτού, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Πέμπτη σε πάνελ με τον επικεφαλής ενός συντηρητικού thinktank, του Heritage Foundation, πριν συναντηθεί με τον Τραμπ στη Φλόριντα την Παρασκευή.

Η επίσκεψη, η οποία έρχεται σε ένα χαμηλό ιστορικό χαμηλό της μεταψυχροπολεμικής σχέσης της Ουγγαρίας με την Ουάσινγκτον, παρακολουθείται στενά στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής, εν μέρει λόγω των φόβων ότι ο Όρμπαν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσβασή του στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο πρόεδρο για να προωθήσει τις θέσεις του Κρεμλίνου σχετικά με την Ουκρανία.

«Τζογαδόρος της εξωτερικής πολιτικής»

«Η φιλελεύθερη διεθνής τάξη δέχεται πολύ σοβαρή επίθεση», δήλωσε ο Πίτερ Μπούντα, πρώην αξιωματούχος της ουγγρικής αντικατασκοπείας. «Ως ένα είδος τζογαδόρου της εξωτερικής πολιτικής, ο Όρμπαν έχει ποντάρει τα πάντα στην κατάρρευση αυτής της τάξης και στοιχηματίζει ότι αν δεσμευτεί εκ των προτέρων στις ανερχόμενες δυνάμεις της Ανατολής, θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια πιο ευνοϊκή θέση».

«Οι επικοινωνίες τόσο του Όρμπαν όσο και του Πούτιν επικεντρώνονται στις “ειρηνευτικές” διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμφίβολα θα ωφελούσαν τους Ρώσους», δήλωσε ο Μπούντα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να κάνει κανείς λάθος αν υποθέσει ότι ο Όρμπαν τελικά ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική υπέρ της Ρωσίας».

Ο Ούγγρος ηγέτης έχει εκφράσει δημοσίως την ελπίδα του για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

«Στο τέλος του έτους η παγκόσμια πολιτική σκηνή θα μοιάζει πολύ διαφορετική από ό,τι φαινόταν στις αρχές του έτους και, με τη βοήθεια του Θεού, τα περιθώρια ελιγμών της Ουγγαρίας δεν θα μειωθούν, αλλά θα διευρυνθούν σε βαθμό που δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Όρμπαν σε ομιλία του νωρίτερα φέτος.

«Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στις εκλογές άλλων χωρών, αλλά θα θέλαμε πολύ να δούμε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και να κάνει ειρήνη εδώ στο ανατολικό μισό της Ευρώπης», τόνισε.

Αντιδράσεις για την στάση του Όρμπαν

Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τραμπ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βουδαπέστη και την Ουάσινγκτον.

Ο Μπεν Κάρντιν, ένας μακροχρόνιος γερουσιαστής των Δημοκρατικών, ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφερε σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Βίκτορ Όρμπαν, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα θεσπισθέντος “νόμου περί προστασίας της κυριαρχίας”, είναι ο κύριος παράγοντας που επιβαρύνει τις ουγγρο-αμερικανικές σχέσεις».

Η ομάδα του Όρμπαν αντέδρασε στις επικρίσεις. «Ενώ η σημερινή φιλελεύθερη κυβέρνηση στις ΗΠΑ μπορεί να μην επιδιώκει ενεργά να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ουγγαρία, υπάρχει αναμφισβήτητα ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ουγγαρία μεταξύ των συντηρητικών των ΗΠΑ», δήλωσε ο πολιτικός διευθυντής του Ούγγρου πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός Όρμπαν επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις», δήλωσε. «Νομίζω ότι δεν είναι ασυνήθιστο. Οι ηγέτες ταξιδεύουν συχνά για διάφορους λόγους και συνεργάζονται με ομολόγους που ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες και τα εθνικά τους συμφέροντα».

Το ταξίδι θεωρείται μέρος της μακρόχρονης προσπάθειας του Όρμπαν να γίνει κεντρική φιγούρα ενός διεθνούς συντηρητικού κινήματος. «Για τον ίδιο, είναι απλώς μια μεγάλη, μεγάλη στιγμή για τη σημασία της εξωτερικής του πολιτικής, και επίσης θα μπορούσε να ελπίζει ότι τον κάνει πιο σοβαρό στα μάτια των άλλων», δήλωσε ο Πίτερ Κρέκο, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Political Capital με έδρα τη Βουδαπέστη, σημειώνοντας ότι χώρες του μεγέθους της Ουγγαρίας συνήθως δεν τύγχαναν μεγάλης προσοχής από τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις τον Αμερικανών Ρεπουμπλικανών με τον Όρμπαν

Η ομάδα του Όρμπαν έχει δαπανήσει σημαντικό χρόνο και χρήμα για την καλλιέργεια σχέσεων με ένα διαφορετικό σκέλος των συντηρητικών των ΗΠΑ. Η ουγγρική κυβέρνηση προσέλαβε τα τελευταία χρόνια αμερικανικές εταιρείες συμβούλων που συνδέονται με το ρεπουμπλικανικό κόμμα για να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της.

Η ουγγρική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έχει επίσης συμμετάσχει άμεσα στις επαφές: για παράδειγμα, φιλοξένησε τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Vivek Ramaswamy δύο φορές κατά το περασμένο έτος

Πέρυσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φιλοξένησε Αμερικανούς που ταξίδεψαν για το συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών (CPAC) στην Ουγγαρία σε δεξίωση στο γραφείο του. Εν τω μεταξύ, ένα δίκτυο ουγγρικών κρατικά χρηματοδοτούμενων thinktanks και ιδρυμάτων χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας και υποτροφίες για καλά δικτυωμένους συντηρητικούς Αμερικανούς ειδήμονες και ακαδημαϊκούς.