Καλπάζουν τα κρούσματα δάγκειου πυρετού στο Περού - Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης η χώρα

Κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης κήρυξαν στις περισσότερες περιοχές του Περού οι Αρχές της χώρας λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων δάγκειου πυρετού μετά από ένα κύμα καύσωνα και έντονες βροχοπτώσεις.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο μέχρι στιγμής φέτος, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας του Περού Σεζάρ Βάσκεθ, ενώ τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2024 καταγράφηκαν 31.300 κρούσματα δάγκειου πυρετού στη χώρα, όπου είχε σημάνει συναγερμός για ανάλογη επιδημία και τον Μάρτιο του 2023 . «Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ξεφεύγει από τον έλεγχο», είπε ο Βάσκεθ.

Το Ελ Νίνιο τροφοδοτεί την επιδημία του δάγκειου πυρετού

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέτρα που συνήθως λαμβάνουν οι Αρχές προκειμένου να φρενάρουν την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού έχουν «ξεπεραστεί» από παράγοντες όπως το κλίμα. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει πυροδοτήσει υψηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις.

«Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα κουνούπια, που αναπαράγονται ταχύτερα και γίνονται συχνότερος φορέας της νόσου», πρόσθεσε.

Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε 20 από τις 25 περιοχές του Περού. Τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής καταγράφηκαν στα βόρεια της χώρας.

Η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Περού να μεταφέρει ταχύτερα κονδύλια στις πληγείσες περιοχές και να αναπτύξει πιο εύκολα στις πληγείσες περιοχές γιατρούς και νοσηλευτές. Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, εμετό, κόπωση και πόνους στο σώμα και μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα κουνούπια.