Βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσε την εκκένωση του μισού Πλίμουθ - Εξουδετερώθηκε στη θάλασσα (video)

Μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ανάγκασε χιλιάδες να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο Πλίμουθ της Αγγλίας, εξουδετερώθηκε με επιτυχία στη θάλασσα.

 

Περίπου 30 από τους πιο έμπειρους εμπειρογνώμονες εξουδετέρωσης βομβών των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ηγήθηκαν της «ιδιαίτερα πολύπλοκης επιχείρησης εξουδετέρωσης» την Παρασκευή μετά την ανακάλυψη της βόμβας των 500 κιλών την Τρίτη, όπως δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας (MoD).

Η βρετανική αστυνομία είχε κληθεί σε ένα ακίνητο στη λεωφόρο St Michael στην περιοχή Keyham του Πλίμουθ όταν η παλιά βόμβα ανακαλύφθηκε από έναν άνδρα που έσκαβε για μια επέκταση στην ιδιοκτησία του, όπως αναφέρει το Sky News.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας κλοιός 300 μέτρων γύρω από την τοποθεσία, επηρεάζοντας 1.219 ακίνητα και εκτιμάται ότι 3.250 άτομα – καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε λίγο πριν τις 22:00 της Παρασκευής, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Το εκρηκτικό ανακαλύφθηκε σε έναν πίσω κήπο, γεγονός που προκάλεσε «μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης εν καιρώ ειρήνης στο Ηνωμένο Βασίλειο» σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή ρυμούλκησε τη βόμβα που δεν είχε εκραγεί από το σπίτι όπου βρέθηκε και μεταφέρθηκε μέσω της πυκνοκατοικημένης περιοχής στην θαλάσσια περιοχή Torpoint Ferry, όπου πυροδοτήθηκε αργότερα.

Η εξουδετέρωση της βόμβας στη Θάλασσα / Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας (MoD)
Περισσότερα από 100 άτομα από τον βρετανικό στρατό και το Βασιλικό Ναυτικό συμμετείχαν στην επιχείρηση μαζί με αξιωματούχους του Δημοτικού Συμβουλίου του Πλίμουθ, την Πυροσβεστική και Διάσωσης του Ντέβον και του Σόμερσετ και την αστυνομία του Ντέβον και της Κορνουάλης.

 

Ο αντισυνταγματάρχης Rob Swan, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, εξήγησε πριν από την έκρηξη ότι η βόμβα θα μεταφερόταν σε βάθος τουλάχιστον 14 μέτρων προτού ο δύτης τοποθετήσει έναν πυροκροτητή στη βόμβα για να ανάψει το εκρηκτικό.