«Ναβάλνι»: To ντοκιμαντέρ με τις αποκαλύψεις για την προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πολιτικού ακτιβιστή

«Ο σύζυγός μου είναι στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή λέει την αλήθεια. Ο σύζυγός μου είναι στη φυλακή μόνο και μόνο και επειδή υπερασπίζεται τη Δημοκρατία. Αλεξέι, ονειρεύομαι την ημέρα που θα είσαι ελεύθερος και που η χώρα μας θα είναι ελεύθερη» δήλωνε συγκινημένη, τον περασμένο Μάρτιο, η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, από τη σκηνή των Όσκαρ όπου βραβεύθηκε το ντοκιμαντέρ που ήταν αφιερωμένο στη ζωή και τους αγώνες τους. Έναν χρόνο αργότερα, ο γενναίος πολιτικός ακτιβιστής είναι πλέον νεκρός και τόσο η οικογένεια όσο και οι υποστηρικτές του δείχνουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον αληθινό υπαίτιο του θανάτου.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον αιφνίδιο θάνατό του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αρκτική, το συγκλονιστικό όσο και προφητικό ντοκιμαντέρ «Ναβάλνι» του του Καναδού δημιουργού Ντάνιελ Ρόερ, που αποτελεί μια συμπαραγωγή ων HBO MAX και CNN Films, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του φετινού, 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η βραβευμένη με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Ταινία, που έκανε την πρεμιέρα της τον Ιανουάριο του 2022 στο Φεστιβάλ του Σάντανς αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, ρίχνει φως στην προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας του Ναλβάνι, τον Αύγουστο του 2020 οπότε έπεσε σε κώμα, έχοντας δηλητηριαστεί, όπως αποδείχτηκε, με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, μέθοδος στην οποία αποδίδεται ο θάνατος κι άλλων πολιτικών αντιφρονούντων στη Ρωσία.

Μετά την εσπευσμένη μεταφορά του στη Γερμανία, την πολύμηνη νοσηλεία του και την ανάρρωσή του επιδίδεται σε έναν αγώνα προκειμένου να βρει, με την βοήθεια της δημοσιογραφικής ερευνητικής ομάδας Bellingcat τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν ποιοι ήταν εκείνοι που θέλησαν να τον δολοφονήσουν. Έχοντας πλήρη συναίσθηση του κινδύνου, επιστρέφει το 2021 στη Ρωσία για να συνεχίσει τον μακροχρόνιο αγώνα του ενάντια στον ολοκληρωτισμό ο οποίος, όπως αποδείχτηκε τελικά, τού κόστισε τη ζωή του.

Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτονται συγκλονιστικά στοιχεία για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, καταγράφεται ο παθιασμένος αγώνας του ενάντια στον αυταρχισμό και τη λογοκρισία και αποδεικνύεται πως, πολλές φορές, η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει τη φαντασία.