Βούλγαρος εργαζόμενος σε μονάδα για το οργανωμένο έγκλημα συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Στέλχος στη μονάδα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία συνελήφθη τη Δευτέρα ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ύποπτος που εργαζόταν στη Γενική Διεύθυνση Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος βρισκόταν υπό παρακολούθηση επί μήνες, τόνισαν οι αρχές αν και δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες γιατί η έρευνα είναι υπό εξέλιξη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ονομάζεται Γκεόργκι Καρακόλεφ.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση BNT, ο Βούλγαρος κατηγορείται ότι παρέδιδε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε Ρώσο πρώην διπλωμάτη που βρισκόταν στη Βουλγαρία, αλλά πλέον έχει απελαθεί από τη χώρα.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο ύποπτος είχε πρόσβαση σε υλικό από διεθνείς έρευνες σχετικά με την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω εταιρειών που χρηματοδοτούνταν με ρωσικά κεφάλαια στη Βουλγαρία, ανέφερε η BNT.

Παρά τις ιστορικές στενές σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία, από τον Οκτώβριο του 2019, μια σειρά από σκάνδαλα κατασκοπείας έχουν πυροδοτήσει εντάσεις, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεκάδες Ρώσοι διπλωμάτες και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι που είναι ύποπτοι για κατασκοπεία απελάθηκαν από τη χώρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Βουλγαρία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσους ιερείς, κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.

Επίσης, πέντε Βούλγαροι θα δικαστούν τον Οκτώβριο στο Λονδίνο για συνωμοσία για τη συλλογή πληροφοριών προς όφελος της Ρωσίας, κατά την περίοδο από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2023.