Διεθνές Δικαστήριο: Το μεσημέρι η απόφαση για έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο Ισραήλ

Σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τα μέτρα που ζητά η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΔ, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Η Νότια Αφρική ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων, λέγοντας πως το δικαστήριο θα πρέπει να διατάξει τον τερματισμό της βίας εναντίον των Παλαιστινίων για να προστατεύσει τα δικαιώματά τους «από περαιτέρω σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη».

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ζήτησε από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να απορρίψουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία στην Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί σήμερα εάν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία αλλά θα επικεντρωθεί σε πιθανά περιοριστικά μέτρα.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται έφεσης, όμως δεν διαθέτει και κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους. Για την επιβολή τους, θα πρέπει να απευθύνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.