Νιγηρία: Έξι νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Τζιχαντιστές σκότωσαν χθες Παρασκευή έξι ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο χριστιανούς ιερωμένους, στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο παραστρατιωτικοί που πολεμούν εναντίον τους και κάτοικοι.

 

Οι δράστες, που μετακινούνταν με τρία οχήματα και πεζή, έφθασαν στο προάστιο Μασάγια, στην περιφέρεια της πόλης Γκαϊντάμ, στην πολιτεία Γιόμπε, περί τις 03:00 χθες (ώρα Ελλάδας). Εισέβαλαν σε σπίτια κι εκτέλεσαν τα θύματά τους, σύμφωνα με τις πηγές του AFP.

«Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων δυο ιερέων», είπε ο επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης στην περιοχή, ο Γκρέμα Μπουκάρ.

Παραστρατιωτικός σκοτώθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν σε πόρτα εκκλησίας τζιχαντιστές προτού φύγουν, κατά τον κ. Μπουκάρ.

Δυο κάτοικοι επιβεβαίωσαν την επίθεση και τον απολογισμό της. Ακόμη δυο άνθρωποι που τραυματίστηκαν από σφαίρες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τους παραστρατιωτικούς και τους κατοίκους.

Οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν τέσσερα σπίτια και δυο οχήματα προτού αποσυρθούν σε περιοχή με βλάστηση, ανέφερε ο Αμπουμπακάρ Αντάμου, κάτοικος που πήγε στο προάστιο μετά την επίθεση.

Η Γκαϊντάμ, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την Νταματούρου, την πρωτεύουσα της πολιτείας, έχει υποστεί επανειλημμένα επιθέσεις από την Μπόκο Χαράμ και την αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Την 1η Νοεμβρίου, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν όχημα, με το οποίο επέστρεφαν από στις κηδείες 17 θυμάτων εφόδου τζιχαντιστών δύο ημέρες νωρίτερα στο χωριό Καγιάγια, κοντά στην Γκαϊντάμ, έπεσε σε νάρκη.

Η πολιτεία Γιόμπε, που γειτονεύει με την Μπόρνο, υφίσταται όπως και η τελευταία βαριά χτυπήματα από τζιχαντιστές , συχνές πολύνεκρες επιδρομές εναντίον χωριών, στρατιωτικών βάσεων, σχολείων και αγορών, καθώς και μαζικές απαγωγές.

Τον Απρίλιο του 2022, τζιχαντιστές του ΙΚΔΑ σκότωσαν 11 ανθρώπους σε επιθέσεις εναντίον μπαρ και τεχνικής σχολής στην Γκαϊντάμ, μερικές ημέρες αφού άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 16 τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε άλλο μπαρ στην πολιτεία Ταράμπα, επίσης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το 2021, μέλη του ΙΚΔΑ κυρίευσαν την Γκαϊντάμ για μέρες, διαπράττοντας δολοφονίες και λεηλατώντας καταστήματα προτού τα πυρπολήσουν. Ο νιγηριανός στρατός επενέβη και τους απώθησε από εκεί.

Η δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή τους από το 2009 στη Νιγηρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει βίαια άλλους περίπου δυο εκατομμύρια κατοίκους στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ