Ρωσία-Μπέλγκοροντ: 22 νεκροί, 110 τραυματίες από ουκρανικά πυρά - Από τις φονικότερες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά σκοτώθηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας και άλλοι 110 τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, που επικαλέστηκε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας, οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα μιας «μαζικής» επίθεσης στο κέντρο του Μπέλγκοροντ, που εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί ένα 24ωρο μετά τη μεγάλη αεροπορική φονική επίθεση της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. «Το καθεστώς του Κιέβου… προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή από τις ήττες του στα μέτωπα και να μας προκαλέσει να προχωρήσουμε σε ανάλογες κινήσεις», πρόσθεσε.

Από τις φονικότερες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη της εισβολής των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία πριν από 22 μήνες.

Ο βομβαρδισμός του Σαββάτου ήλθε μετά την αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Ουκρανία – τη μεγαλύτερη από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150.

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά για πάνω από ένα χρόνο, καταλήγοντας σε απώλειες αμάχων μερικές φορές, αλλά η τελευταία ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, δίνοντας εντολή να σταλεί ομάδα του υπουργείου Υγείας και διασώστες του υπουργείου έκτακτης ανάγκης στην πόλη για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Πυρά κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με αντιδράσεις πολλών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το αίτημά της για έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε την ουκρανική επίθεση ως «μια εσκεμμένη τρομοκρατική ενέργεια που σχεδιάστηκε κατά αμάχων» και ισχυρίστηκε ότι επλήγη ένα αθλητικό συγκρότημα, όπου υπήρχαν παιδιά και ένας παγοδρόμιο με παιδιά.

Η Ουκρανία αντέδρασε άμεσα με τον πρεσβευτή της, Σερχίι Ντβόρνικ, να δηλώνει στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο ανθρώπινος πόνος» είναι «να σταματήσει ο ίδιος ο πόλεμος» καλώντας τη Ρωσία να τερματίσει την επιθετικότητά της και να αποσύρει τα στρατεύματά της. Στο ίδιο μήκος κύματος δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία και τον πρόεδρό της.

«Ο Πούτιν θα πρέπει να είναι ειλικρινής με το λαό του αναφορικά με το πραγματικό και αυξανόμενο κόστος αυτού του πολέμου», είπε ο Τζον Κέλι, ο οποίος εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και πρόσθεσε: «είμαστε και πάλι εδώ σήμερα επειδή το Κρεμλίνο αρνείται να σταματήσει την παράνομη εισβολή του».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Χάρκοβο, που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 26 ανθρώπων, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η Ρωσία λέει ότι κατέρριψε 32 ουκρανικά drones πάνω από εδάφη της

Οι ρωσικές Αρχές είπαν ότι το Μπέλγκοροντ δέχθηκε επίθεση και το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άμαχος και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Βιάτσεσλαβ Γκλαντκόφ.

Το Σάββατο ένα ακόμη παιδί σκοτώθηκε μετά από ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Αλεξάντρ Μπογκομάζ,

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι κατέρριψε 32 ουκρανικά drones πάνω από τις περιοχές Μπριάνσκ, Οριόλ, Μουρσκ και της Μόσχας, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Telegram. Η Ουκρανία δεν σχολίασε τα περιστατικά, άλλωστε σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη.