Ουκρανία: Ευρείας κλίμακας επιθέσεις των Ρώσων από αέρος σε όλη τη χώρα

Αλλεπάλληλα πλήγματα κατά μήκος της Ουκρανίας επιχείρησαν από αέρος οι Ρώσοι εισβολείς τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, χτυπώντας πόλεις από τα ανατολικά ως τα δυτικά της χώρας, με τον απολογισμό των ζημιών ή τυχόν θυμάτων να είναι ακόμη άγνωστος. Η ομοβροντία συνεχίζεται και το πρωί με σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων που στόχο έχουν μεταξύ άλλων και το Κίεβο.

 

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, τρεις μόλις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, σήμανε γενικός αεροπορικός συναγερμός στην Ουκρανία και αναφέρθηκαν δεκάδες επιθέσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Προφανώς σκοπός των εισβολέων είναι η κάμψη του ηθικού των Ουκρανών, αφού δεν πλήττονται στρατιωτικοί ή ενεργειακοί στόχοι.

Εχουν αναφερθεί ως τώρα επιθέσεις κατά του Χαρκόβου, του Λβιβ, του Ντνιπροπετρόφσκ, του Κόνοτοπ και πολλών άλλων περιοχών της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δέχθηκε συνδυασμένη αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας.

Μετά την επίθεση με ντρόουν, το πρωί της Παρασκευής ήχησε νέος συναγερμός στο μεγαλύτερο τμήμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου και του Κιέβου, για επιθέσεις με πυραύλους.

Η ροή πληροφοριών για πλήγματα και εκρήξεις είναι συνεχής, έχουν καταγραφεί θύματα και ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας, είτε απευθείας από τα ρωσικά πλήγματα είτε από τα θραύσματα των ντρόουν και πυραύλων που καταρρίφθηκαν.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ακούγεται το πρωί σειρά εκρήξεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς η αντιαεροπορική άμυνα προσπαθεί να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις.

«Περισσότερες εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Η αεράμυνα λειτουργεί εντατικά», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.

Ειδικά για το Κίεβο φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή κατάσταση σε εξέλιξη με πολυώροφο κτίριο κατοικιών να έχει αναφλεγεί εξαιτίας πτώσης θραυσμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε τραυματίες.

Ηταν τέτοια η προσπάθεια των Ρώσων για να πληγεί το ηθικό των Ουκρανών ώστε έχει πληγεί και το κτίριο ενός σταθμούς του μετρό του Κιέβου που λειτουργεί και ως πολεμικό καταφύγιο εν ώρα βομβαρδισμών. Ο σταθμός Λουκιανίβσκα φέρεται κατά τον κ. Κλίτσκο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και τα τρένα δεν σταματούν εκεί.

Εκρήξεις αναφέρονται από τοπικούς αξιωματούχους και στο Λβιβ κατόπιν πυραυλικής επίθεσης – πρόκειται για πόλη στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, άρα πολύ μακριά από τα θέατρα των μαχών. Ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι αναφέρθηκε σε «δυο πλήγματα».

Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις έχουν καταγραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, όχι μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Οι εκρήξεις αναφέρθηκαν να ακούστηκαν η μία μετά την άλλη.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέχοφ, έκανε λόγο για «μαζική επίθεση» και «τουλάχιστον έξι εκρήξεις». Ο ίδιος ανέφερε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό επτά άλλων.

Oπως αναφέρθηκε, οι Ρώσοι έπληξαν το Χάρκοβο με πυραύλους Kh-22 και βομβάρδισαν επίσης την πόλη με συστήματα αεράμυνας S-300.

Στο Κόνοτοπ, πόλη στην περιφέρεια Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, καταγράφηκαν τρεις τραυματίες και ζημιές σε μια πολυκατοικία, μεταξύ άλλων.

«Σήμερα, νωρίς το πρωί, Ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν άλλο ένα έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού. Ο εχθρός προηγουμένως εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Κόνοτοπ», αναφέρεται σε ανάρτηση της περιφερειακής διοίκησης του Σούμι στο Telegram.

Στο Ντνιπροπετρόφσκ, μεγαλούπολη στην ανατολική Ουκρανία, έκρηξη προκάλεσε φωτιά σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, κατά τις τοπικές αρχές.

Στην ημικατεχόμενη περιφέρεια της Ζαπορίζια αναφέρθηκε έκρηξη κατόπιν μαζικής επίθεσης με ρουκέτες, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.