Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk επιστρέφει στην Ερυθρά Θάλασσα

Η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk θα ξεκινήσει εκ νέου τις δραστηριότητές της στην Ερυθρά Θάλασσα λίγες ημέρες μετά την απόφασή της να αναστείλει τη δραστηριότητά της έπειτα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε εμπορικά πλοία.

Η δανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μετά τη έναρξη μιας επιχείρησης ασφαλείας για την προστασία της περιοχής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της η Maersk αναφέρει ότι η επιχείρηση Prosperity Guardian θα επιτρέψει στα εμπορικά πλοία να περνούν με ασφάλεια από την περιοχή. Προσθέτει ότι η είδηση για την επιχείρηση είναι «ευπρόσδεκτη για ολόκληρο τον κλάδο και τη λειτουργικότητα του παγκόσμιου εμπορίου».

Στην επιχείρηση, πέρα από τις ΗΠΑ, θα συμμετέχουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Μπαχρέιν, η Νορβηγία, η Ολλανδία και οι Σεϋχέλλες

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το CNN, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως ο πετρελαϊκός γίγαντας BP, δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφεύγοντας επίσης τη διώρυγα του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις των Χούτις σε εμπορικά πλοία.

Οι Χούτι στοχεύουν κατά εμπορικών πλοίων σε εκδίκηση κατά του Ισραήλ για την εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Περίπου το 10% έως 15% του παγκόσμιου εμπορίου και το 30% του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων περνάει από την πλωτή οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο Θάλασσα.