«Ανίκανος προς εργασία» ο μοιραίος συγκυβερνήτης - Πολλά τα ερωτήματα για την Lufthansa

Φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση κατά της Lufthansa και της θυγατρικής της Germanwings, εντός και εκτός Γερμανίας, μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων που δείχνουν ότι ο συγκυβερνήτης της μοιραίας πτήσης που παρέσυρε στο θάνατο 149 ανθρώπους, έπασχε εδώ και χρόνια από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Τα νέα αυτά δεδομένα εντείνουν τα ερωτήματα όσον αφορά στις δικλείδες ασφαλείας που λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και για το κατά πόσο οι έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται τα πληρώματα είναι είναι επαρκείς και τακτικοί. Και η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την διαπίστωση του Εγχειριδίου Ιατρικής της Πολιτικής Αεροπορίας ότι οι ψυχιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται τα μέλη του πληρώματος ενός αεροσκάφους «σπανίως έχουν κάποια αξία» και «δεν είναι αξιόπιστες» ως προς την πρόβλεψη ψυχικών διαταραχών.

Όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτζ είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση «SIC» που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση». Αν και δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν η σημείωση αφορούσε σωματικά ή ψυχιατρικά ζητήματα, γεγονός είναι ότι η τελευταία ιατρική εξέταση του Λούμπιτζ, που επίσης δεν διευκρινίζεται αν συμπεριλάμβανε ενδελεχή ψυχιατρικό έλεγχο, έγινε τον Ιούλιο το 2014, χρονικό διάστημα δηλαδή μεγαλύτερο από όσο προβλέπεται στη διαδικασία της  «ειδικής τακτικής ιατρικής εξέτασης».

Ακόμη συγκλονιστικότερα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες των γερμανικών αρχών στα δύο σπίτια του Λούμπιτζ. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Ντίσελντορφ, στα σπίτια εντοπίστηκε σωρεία στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι ο 28χρονος έπασχε από σοβαρή ψυχική ασθένεια, την οποία προς το παρόν φαίνεται ότι ο ίδιος έκρυβε από τους εργοδότες του.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισαγγελία, μέσα στα σπίτια του Λούμπιτζ στο Ντίσελντορφ και το Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου βρέθηκαν πολλά ιατρικά σημειώματα στα οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ξεκάθαρα ότι είναι «ανίκανος προς εργασία», καθώς και συγκεκριμένες ιατρικές διαγνώσεις όπως και φαρμακευτική αγωγή.

Όλα αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν τσαλακωμένα και σκισμένα αποκαλύπτοντας έντονες αντιδράσεις του Λούμπιτζ. Επίσης, εντοπίστηκαν και ιατρικά έγγραφα που του έδιναν αναρρωτική άδεια και για την ημέρα που μπήκε στο πιλοτήριο της μοιραίας πτήσεις.  Σημειώνεται πως ο Λούμπιτς δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ από την μέχρι στιγμής έρευνα δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του. Η Γενική Εισαγγελία διευκρίνισε ότι η εξέταση των εγγράφων που έχουν βρεθεί θα διαρκέσει μερικές ημέρες.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Bild  προχώρησε σε δημοσίευμα στο οποίο αναφέρει ότι ο Λούμπιτζ είχε νοσηλευτεί παλιότερα για σοβαρό «καταθλιπτικό επεισόδιο».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ο οποίος ζήτησε από την Lufthansa και τις γερμανικές αρχές να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να προχωρήσουν σε αποκάλυψη όλης της αλήθειας καταρχήν προς τους συγγενείς των θυμάτων και κατά δεύτερον προς όλη την κοινή γνώμη.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει σοκ και στους πιλότους και στα πληρώματα της Germanwings οι οποίοι αρνούνται, μετά την τραγωδία στις Άλπεις, να μπουν στα αεροσκάφη με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πτήσεων της εταιρείας να έχει ακυρωθεί και να γίνεται προσπάθεια ν’ αντικατασταθεί μέρος αυτών από άλλες αεροπορικές εταιρείες.