Ταϊλάνδη: 15 φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών σκοτώθηκαν από τον στρατό

Δεκαπέντε φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών σκοτώθηκαν από στρατιώτες στη βόρεια Ταϊλάνδη, κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα αξιωματικός των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων.

Ξέσπασε ανταλλαγή πυρών το βράδυ του Σαββάτου στην περιφέρεια Με Φα Λουάν, στην επαρχία Τσιανγκ Ράι, κοντά στο «χρυσό τρίγωνο», περιοχή-«κλειδί» ως προς τη διακίνηση ναρκωτικών στη νοτιοανατολική Ασία.

Μετά τη μάχη οι στρατιωτικοί βρήκαν 17 σάκους που περιείχαν πάνω από δύο εκατομμύρια χάπια αμφεταμίνης.

«Δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να εξακριβώσουμε αν αυτά τα 15 πρόσωπα ήταν όλοι Ταϊλανδοί ή όχι», είπε ο αξιωματικός, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Μιανμάρ είναι μεγάλος παραγωγός αμφεταμινών, συνθετικού ναρκωτικού, μεγάλες ποσότητες του οποίου διακινούνται μέσω Ταϊλάνδης και Λάος.

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και η οικονομία της πλήττεται σκληρά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όμως η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών όπως οι αμφεταμίνες καθώς και ηρωίνης ανθεί, ειδικά στην πολιτεία Σαν (ανατολικά).

Οι φονικές μάχες ανάμεσα σε περιπόλους του στρατού και διακινητές ναρκωτικών δεν είναι σπάνιες σε τομείς της ζούγκλας κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ταϊλάνδης με τη Μιανμάρ.

Τον Σεπτέμβριο, φερόμενος ως διακινητής και αστυνομικός σκοτώθηκαν. Και, πριν από έναν χρόνο, 15 ύποπτοι έπεφταν νεκροί από πυρά του στρατού στην Τσιανγκ Ράι καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα πεζή.