Eπιθέσεις των Χούτι σε δύο πλοία με σημαία Λιβερίας στην Ερυθρά Θάλασσα - «Παγώνει» τις μεταφορές φορτίων η Maersk

Επιθέσεις από την ελεγχόμενη από τους Χούτι, Υεμένη, έπληξαν δύο πλοία με σημαία Λιβερίας στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ σήμερα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας, γεγονός που τονίζει την απειλή για τα πλοία σε θαλάσσιες διαδρομές που στοχοθετούνται από την προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση.

Βλήμα, που θεωρείται ότι είναι drone, έπληξε ένα από τα πλοία, το γερμανικής ιδιοκτησίας Al Jasrah, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αλλά όχι τραυματισμοί, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη δεύτερη επίθεση, ένας εκ των οποίων χτύπησε ένα πλοίο, προκαλώντας πυρκαγιά την οποία προσπαθεί να σβήσει το πλήρωμα, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σπεύδει να συνδράμει το πλοίο, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να το κατονομάζει.

Σε ανακοίνωσή τους οι Χούτι ανέφεραν πως εκτόξευσαν πυραύλους κατά δύο πλοίων – του MSC Alanya και του MSC Palatium III. Η ανακοίνωσή τους δεν κάνει καμία αναφορά στο Al Jasrah.

Εκπρόσωπος της MSC δήλωσε ότι δεν έγινε επίθεση στο Alanya. Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό των Χούθι περί επίθεσης στο Palatium III, ο εκπρόσωπος δεν έκανε κάποιο άλλο σχόλιο.

Οι Χούτι δήλωσαν πως και τα δύο πλοία κατευθύνονταν στο Ισραήλ.

Ωστόσο, το Alanya και το Palatium III είχαν δηλώσει αμφότερα ως προορισμό τους την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δεδομένα του MarineTraffic.

«Θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια μέχρις ότου φθάσουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ανακοίνωση των Χούθι.

«Διαβεβαιώνουμε όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε όλα τα λιμάνια στον κόσμο εκτός από τα ισραηλινά λιμάνια πως δεν θα πάθουν κανένα κακό και πως πρέπει να διατηρήσουν σε λειτουργία τη συσκευή ταυτοποίησής τους», ανέφερε.

Διακόπτει τις μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα η Maersk

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» όλες τις μεταφορές φορτίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, έπειτα από το χθεσινό χτύπημα σε πλοίο της από τους Χούτι.

Το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζει και η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία Hapag-Lloyd.