Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν με σθεναρό τρόπο τη συνάντηση στην Αθήνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώνατας σε ερώτηση από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του τουρκικού πρακτορείου, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

To πρακτορείο σημειώνει ότι ο Ερντογάν πραγματοποίησε μια επίσκεψη-ορόσημο στην Ελλάδα, αφού οι δύο γειτονικές χώρες βίωσαν μια ταραχώδη σχέση τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη στην ελληνική πρωτεύουσα, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί και ότι θέλουν «να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

Η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, στην οποία τόνισαν ότι δεσμεύονται να προωθήσουν τις φιλικές σχέσεις, τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιδιώξουν την επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, μία συμφωνία, επτά μνημόνια κατανόησης και επτά κοινές δηλώσεις που καλύπτουν διάφορους τομείς υπεγράφησαν επίσης μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της πέμπτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας.