Χειροπέδες σε διευθυντή γαλλικού πανεπιστημίου και πρώην συμμαθητή του Μακρόν για ενδοοικογενειακή βία

Υπό κράτηση τέθηκε το βράδυ της Κυριακής ο διευθυντής του έγκριτου Πανεπιστημίου των Παρισίων «Sciences Po Paris», Ματιάς Βισερά και η σύντροφός του κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για ενδοοικογενειακή βία.

Ο 45χρονος Βισερά, πρώην συμμαθητής του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ανακρίνεται από την αστυνομία, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο Βισερά διαδέχθηκε τον Φρεντερίκ Μιόν στη θέση του διευθυντή πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 2021.

Η σύλληψη του ιδίου και της συντρόφου έγινε στο έβδομο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Όπως γράφει η εφημερίδα «Le Figaro», η Εισαγγελία των Παρισίων ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Τα ΜΜΕ συγκρίνουν την επαγγελματική σταδιοδρομία του 45χρονου Βισερά με εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν. Διαπιστώνεται, πάντως, ότι οι δύο συμμαθητές ακολούθησαν εντελώς διαφορετικά μονοπάτια.

Ο Μακρόν ξεκίνησε από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και εν συνεχεία ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική ενώ ο Βισερά έγινε το 2016 αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ομίλου των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) προτού αναλάβει γενικός γραμματέας της εταιρείας «Danone» τρία χρόνια αργότερα.

Μόλις ανέλαβε το «τιμόνι» του «Sciences Po», έδωσε προτεραιότητα στην προώθηση ίσων ευκαιριών των δύο φύλων όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η τραγική ειρωνεία στην όλη υπόθεση εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο Βισερά, ο οποίος κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία, είχε ανακοινώσει στο παρελθόν την πρόθεσή του να καταπολεμήσει τη σεξιστική βία όπως και την σεξουαλική κακοποίηση.

cce25e2_1701696979691-000-32768qk
Ο Ματιάς Βισερά