Ανησυχία για τις επιθέσεις από αρκούδες στην Ιαπωνία - 6 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε λιγότερο από ένα χρόνο

Δραματικές διαστάσεις έχουν λάβει οι επιθέσεις αρκούδων στην Ιαπωνία με πολλούς ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά και άλλους να έχουν σκοτωθεί.

Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη καθώς τον χειμώνα μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιβιώσουν.

Για να «πέσουν» όμως σε χειμερία νάρκη πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν, δηλαδή, να τραφούν καλά, αλλά και να ετοιμάσουν τις φωλιές τους. Ορισμένες φορές, συγκεντρώνουν τροφή ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμούνται, ξυπνάνε για λίγο, τρώνε και ξανακοιμούνται.

Ειδικοί στην Ιαπωνία έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι οι επιθέσεις από αρκούδες αυξάνονται ραγδαία καθώς τα ζώα αγωνίζονται να βρουν τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι περισσότερες από τις επιθέσεις σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα του Χονσού, του μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι ειδικοί αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών στην έλλειψη των βασικών διατροφικών προϊόντων γεγονός που αναγκάζει περισσότερα ζώα να βγουν σε κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo», σε 15 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας οι Αρχές ανέφεραν ότι σημειώσαν επιθέσεις επί έξι μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Οι αρχές δήλωσαν ότι περισσότερες από τις μισές επιθέσεις που αναφέρθηκαν φέτος έγιναν μέσα ή κοντά σε σπίτια ανθρώπων, προσθέτοντας ότι το ένα πέμπτο των θυμάτων λάμβανε προληπτικά μέτρα, όπως να κουβαλάει κουδούνια σχεδιασμένα να τρομάζουν τα ζώα, όταν στοχοποιήθηκαν.

Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν του επιτέθηκε μια αρκούδα που ήταν κρυμμένη στο γκαράζ του.

«Ήταν απέναντί μου και τα βλέμματά μας συναντήθηκαν», είπε ο άνδρας στην εφημερίδα «Yomiuri Shimbun», γράφει η εφημερίδα Guardian και προσθέτει:

«Δεν πίστευα ότι είχα την ευκαιρία να της ξεφύγω…άρχισα αμέσως να τρέχω».

Η αρκούδα έριξε τον άνδρα στον έδαφος.

«Μούγκριζε φρικτά και με δάγκωσε στο κεφάλι», πρόσθεσε. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».

Οι συμβουλές σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα και η αύξηση του πληθυσμού τους

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας του «ανατέλλοντος ηλίου» περιέγραψε την αύξηση των επιθέσεων ως «εξαιρετικά επικίνδυνη», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σιντάρο Ίτο, προέτρεψε τους ανθρώπους να απορρίπτουν σωστά τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα ζώα, και να φροντίσουν να κρατούν τις πόρτες κλειστές.

Οι αγρότες έχουν λάβει συμβουλές να μην αφήνουν πεσμένα φρούτα στο έδαφος.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ιαπωνίας, NHK, μετέδωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα με συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση που συναντήσει μια αρκούδα.

Τα κυριότερα από αυτά είναι να έχει μαζί ένα απωθητικό σπρέι και σε καμία περίπτωση μην έρθει σε επαφή με τα μάτια.

Τα καταστήματα αναφέρουν μια απότομη αύξηση στις πωλήσεις ειδών που έχουν σχεδιαστεί για να τρομάζουν τα ζώα, όπως κουδούνια, σφυρίχτρες και φορητά ραδιόφωνα.

Μια πρόσφατη δε εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο «Yomiuri» ανέφερε τον αριθμό των μαύρων αρκούδων σε 44.000 – σε σύγκριση με 15.000 που υπολογίζεται από το κέντρο βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος το 2012.