«Εγκλήματα πολέμου όσα συμβαίνουν στη Γάζα, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» - Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν κατά του Ισραήλ

Στην ίδια ρητορική κατά του Ισραήλ επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η «σημερινή κατάσταση στη Γάζα συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Από το βήμα της Συνόδου Κορυφής για την Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα, COP28, ζήτησε «οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Κατά την ομιλία του στη σύνοδο που διεξάγεται στο Ντουμπάι, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως οι ισραηλινές επιθέσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 αθώων Παλαιστινίων πολιτών, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογηθούν.

Ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει τις όποιες ευθύνες προκύψουν σε αυτή τη διαδικασία.

Δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει «οποιαδήποτε και όλες τις ευθύνες» που θα προκύψουν σε αυτή τη διαδικασία.

Καταλήγοντας, τόνισε για άλλη μια φορά το σύνθημα ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», εννοώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.