Ντουμπάι: Ξεκινά αύριο η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα – Η Καμάλα Χάρις εκπροσωπεί τις ΗΠΑ

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα εκπροσωπήσει τελικώς τις ΗΠΑ – τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο – στη κρίσιμη Διάσκεψη COP28 για το κλίμα που ξεκινά αύριο Πέμπτη στο Ντουμπάι.

 

Η διεθνείς αντιδράσεις για τη μη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν οδήγησαν στην “λύση Καμάλα Χάρις” ωστόσο ο αρχηγός του Λευκού Οίκου, μαζί με τον πρόεδρο της Κίνα Σι Τζιπινγκ θα είναι οι μεγάλοι απόντες  μεταξύ των 167 αρχηγών κυβερνήσεων και ηγετών που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους.  Ως σήμερα ήταν γνωστό πως τις ΗΠΑ θα εκπροσωπούσαν ο ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα (και πρώην ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι και ο νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Η φετινή ετήσια  διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ξεκινά αύριο 30ή Νοεμβρίου στο Ντουμπάι και θα διαρκέσει ως τη 12η Δεκεμβρίου. Χώρα οικοδεσπότης είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κράτος-μείζων παραγωγός πετρελαίου και αερίου και η συμμετοχή αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ ξεπερνώντας τις 70.000 άτομα.  Ανάμεσα στους ηγέτες που αναμένεται να δώσουν το παρών είναι ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι . Επίσης παρόντες θα είναι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας,  της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θα  προβούν σε δηλώσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις των χωρών τους για το κλίμα.

Όπως υποδηλώνει και το όνομα της συνόδου κορυφής, η COP28 είναι η 28η στην σειρά διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτή τη φορά όμως η COPακολουθεί μια πραγματικά καταστροφική χρονιά με ακραία καιρικά φαινόμενα, από τις ελληνικές πυρκαγιές ρεκόρ μέχρι τις πλημμύρες στη Λιβύη , που  όπως εκτιμούν οι αναλυτές είχαν ένταση, έως και 50 φορές μεγαλύτερη, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά, για λίγο, τους 2C πάνω από τους προβιομηχανικούς μέσους όρους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν  ότι το 2023 είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς ο χρόνος τελειώνει για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων που αποφασίστηκε στην COP21.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούν ακόμη και τώρα  οι κυβερνήσεις του κόσμου να τηρήσουν τις προηγούμενες υποσχέσεις τους και να αδράξουν την ευκαιρία να βάλουν τον κόσμο σε μια ασφαλέστερη πορεία;

Τι είναι η COP28;

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (η επίσημη ονομασία για τις κλιματικές διασκέψεις των συμβαλλομένων μερών) πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1995. Αυτές οι σύνοδοι κορυφής διάρκειας δύο εβδομάδων αποτελούν τον χώρο κρίσιμων αποφάσεων και συμφωνιών για τους παγκόσμιους ηγέτες, τους πολιτικούς, τους εμπειρογνώμονες και ένα πλήθος άλλων  μερών που διαπραγματεύονται την κλιματική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ετήσιες διασκέψεις συγκεντρώνουν όσους υπέγραψαν τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) – μια διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – πριν από 30 χρόνια.

Την συνθήκη UNFCCC, έχουν υπογράψει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ  καθώς και η Παλαιστίνη, οι Νήσοι Κουκ και η Νιούε. Η Αγία Έδρα (ή κυβέρνηση της Πόλης του Βατικανού) είναι επίσης παρατηρητής της συνθήκης. Ουσιαστικά κάθε έθνος, χώρα ή κράτος στον κόσμο συμμετέχει, δίνοντας συνολικά 197 υπογράφοντα μέρη.

Κάθε χρόνο εκπρόσωποι από κάθε μέρος συναντώνται για να συζητήσουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή στη Διάσκεψη των Μερών ή COP. Μετά την COP27 στην Αίγυπτο πέρυσι, η 28η COP φιλοξενείται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) την επόμενη εβδομάδα.

Πόσο θα διαρκέσει η COP28;

Η COP28 πραγματοποιείται σε διάστημα δύο εβδομάδων, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. Το δεκαπενθήμερο των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει με την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα την 1η και 2η Δεκεμβρίου, στην οποία θα συνέλθουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μαζί με ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών.
Αυτή η μοναδική για την COP28 εκδήλωση έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για σημαντικές ανακοινώσεις και να δώσει ώθηση για το υπόλοιπο της συνόδου κορυφής.

Το θεματικό πρόγραμμα των ΗΑΕ εδώ δείχνει πότε τα βασικά θέματα που σχετίζονται με το κλίμα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκτός από τις συνήθεις ημέρες που είναι αφιερωμένες στα οικονομικά, την ενέργεια και τη φύση, η προεδρία εισήγαγε φέτος ορισμένα νέα θέματα – συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής ημέρας για την υγεία.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις οι COP  έχουν προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Δεκεμβρίου, και ειναι  διαβόητες για την υπερβολική τους διάρκεια. Η COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ δεν κατέληξε σε τελική συμφωνία παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Πού πραγματοποιείται η COP28;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν φέτος την COP στο διεθνές κέντρο του Ντουμπάι, την πρωτεύουσα του πολυπληθέστερου εμιράτου . Διαφορετικές περιοχές του κόσμου φιλοξενούν εναλλάξ τη σύνοδο κορυφής, και φέτος επρόκειτο να διεξαχθεί από χώρα της ομάδας Ασίας-Ειρηνικού. Πιο συγκεκριμένα, το Ντουμπάι φιλοξενεί την εκδήλωση στην Expo City -μια περιοχή που περιγράφεται ως “μίνι πόλη με επίκεντρο το μέλλον”- και συνδέεται με το κέντρο με μετρό.

Η χώρα του Κόλπου θέλει να επιτύχει, όπως λέει, με την COP28 “αποτελέσματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα” στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Το έθνος του Κόλπου υποστηρίζει ότι θέλει η COP28 να φέρει “αποτελέσματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα” για τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχουν δύο βασικές οριοθετημένες τοποθεσίες για την διοργάνωση : η μπλε ζώνη και η πράσινη ζώνη. Στην πρώτη λαμβάνουν χώρα οι επίσημες διαπραγματεύσεις, συγκεντρώνοντας τους αντιπροσώπους και τους παρατηρητές μέσω συζητήσεων, εκθεμάτων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Δίπλα σε αυτόν τον χώρο που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ βρίσκεται η Πράσινη Ζώνη, την οποία διαχειρίζεται η Προεδρία της COP28 των ΗΑΕ. Αυτή είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των κοινωνιών των πολιτών, των αυτοχθόνων πληθυσμών και των ΜΚΟ, καθώς και στο κοινό.

Και φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον ιδιωτικό τομέα – ο οποίος, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις “συνεισφορές και τις λύσεις” του για την κλιματική αλλαγή.

Γιατί η επιλογή του προέδρου της COP28 είναι τόσο αμφιλεγόμενη;

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΑΕ είναι ο Δρ Σουλταν Αλ Τζαμπέρ , ειδικός απεσταλμένος της χώρας για την κλιματική αλλαγή τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) – μια θέση που πολλοί θεωρούν ασυμβίβαστη με την ηγεσία της παγκόσμιας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αφού ανακοινώθηκε ο διορισμός του νωρίτερα φέτος, περισσότεροι από 130 νομοθέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον ΟΗΕ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Μπάιντεν ζητώντας την απόσυρσή του.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα καταδίκασαν τη “ρυπογόνο επιρροή” της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη διαδικασία της COP. “Είναι πέρα από τη σάτιρα”, δήλωσαν ακτιβιστές από το Fossil Free London στο Euronews Green πριν από μια διαμαρτυρία για τη διάσκεψη για το πετρέλαιο στο Λονδίνο αυτό το μήνα.
“Τώρα ένας διευθύνων σύμβουλος του πετρελαίου είναι κυριολεκτικά, και όχι μόνο μεταφορικά, επικεφαλής”.
Είναι η πρώτη φορά που ο διευθύνων σύμβουλος οποιασδήποτε εταιρείας, πόσο μάλλον μιας πετρελαϊκής, είναι επικεφαλής του συνεδρίου.

Αλλά ο Αλ Τζαμπέρ έχει τους υπερασπιστές του, ορισμένοι από τους οποίους υποστηρίζουν ότι το επιχειρηματικό του υπόβαθρο είναι πλεονέκτημα.
Μια πρόσφατη έκθεση από έξι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Νότου, μεταξύ των οποίων και ο Ανώτερος Σύμβουλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών

(UNEP) καθηγητής Ibrahim Ozdemir, ανέλυσε τις πέντε πιο πρόσφατες προεδρίες και κατέληξε σε ορισμένα αισιόδοξα συμπεράσματα για τη φετινή.
Παρά την οπτική, διαπίστωσαν ότι η ατζέντα της COP28 προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη πορεία για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και την αναγκαία αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης του κλίματος.

Όπως και με την Αίγυπτο πέρυσι, το Ντουμπάι είναι επίσης ένας αμφιλεγόμενος οικοδεσπότης εξαιτίας του ιστορικού του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και η χώρα δήλωσε ότι οι ακτιβιστές για το κλίμα θα μπορούν να διαμαρτύρονται “ειρηνικά”, η ΜΚΟ Human Rights Watch έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το κράτος έχει “μηδενική ανοχή στη διαφωνία”.

Παρά τις υποσχέσεις για ένα συνέδριο “χωρίς αποκλεισμούς” και τις υποσχέσεις ότι θα επιτραπεί η “ειρηνική συνάθροιση”, οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση και τις πιθανές συλλήψεις.

“Μας θυσιάζουν στο βωμό της απληστίας τους”: 10% των πλουσιότερων στην ΕΕ εκπέμπουν τόσο άνθρακα όσο το φτωχότερο 50%
Αύξηση της στάθμης των θαλασσών και λειψυδρία: Μπορούν τα νησιά-φρούρια να βοηθήσουν τις Μαλδίβες να επιβιώσουν από την κλιματική κρίση;

Ποιος θα συμμετάσχει στην COP28;

Περισσότερες από 200 κυβερνήσεις έχουν προσκληθεί στο Ντουμπάι και αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί από 167 χώρες έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πάνε.Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που πρόκειται να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις των χωρών τους για το κλίμα.

Ωστόσο, οι δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο είναι απίθανο να έχουν τους ηγέτες τους παρόντες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με αξιωματούχους λόγω των εξελίξεων στην Μεση Ανατολή , ούτε και ο πρόεδρος της Κίνας Σι.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σουνάκ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραστεί (κάνοντας όμως κάποιες αμφιλεγόμενες παλινωδίες σχετικά με τις πολιτικές της Βρετανίας για το μηδενικό ισοζύγιο). Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ θα παραστεί επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης και θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα το κάνει, μετά την COP26 στη Γλασκώβη και την COP21 στο Παρίσι. Ο νέος μονάρχης, γνωστός για τις εκστρατείες του για το κλίμα, φέρεται να αποθαρρύνθηκε από το να συμμετάσχει στην προηγούμενη COP πέρυσι.

Ένας άλλος πολύ αξιοσημείωτος συμμετέχων φέτος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επιβεβαίωσε τα ταξιδιωτικά του σχέδια την 1η Νοεμβρίου. Αυτό έγινε μετά από μια σπάνια, παθιασμένη έκκληση του 86χρονου Ποντίφικα, με την οποία προέτρεψε τους πολιτικούς που καθυστερούν να βάλουν μπροστά.

Συνολικά, 70.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής – περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη COP μέχρι σήμερα.

Οι αρχηγοί κρατών θα είναι πολύ περισσότεροι από τους αντιπροσώπους των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, των δεξαμενών σκέψης, των ομάδων πίστης, των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, των ηγετών των αυτοχθόνων κοινοτήτων και άλλων οργανώσεων.
Πέρυσι, μια έκθεση που συνέταξαν οι οργανώσεις Corporate Accountability, Global Witness και Corporate Europe Observatory διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 600 λομπίστες ορυκτών καυσίμων έκαναν την εμφάνισή τους στην COP27.

Πρόκειται για περισσότερους αντιπροσώπους από το σύνολο των δέκα χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και κατά 25% περισσότερους από όσους συμμετείχαν στην COP26. Το τι θα συμβεί φέτος μένει να το δούμε – αλλά οι νέοι κανόνες του ΟΗΕ σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι στα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να αποκαλύπτουν εξαρχής τους δεσμούς τους με τα ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα θερμανθεί σχεδόν κατά 3C με τα τρέχοντα σχέδια για το κλίμα

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την COP28;

Η Προεδρία έχει περιγράψει τέσσερις βασικούς στόχους για φέτος, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων:

-Ταχεία προώθηση μιας δίκαιης, ομαλής και ισότιμης ενεργειακής μετάβασης.
Καθορισμός της χρηματοδότησης του κλίματος.

-Η τοποθέτηση της φύσης, της ζωής και των μέσων διαβίωσης στο επίκεντρο της δράσης για το κλίμα.

-Κινητοποίηση για την πιο περιεκτική COP μέχρι σήμερα.

-Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης θα είναι το κύριο θέμα, καθώς οι χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της μη βιώσιμης χρήσης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.

Η ΕΕ θα πιέσει για μια παγκόσμια πρώτη συμφωνία  που θα αφορά στη σταδιακή κατάργηση της “αμείωτης” παγκόσμιας χρήσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αντιθετες αναμένεται να είναι  χώρες  μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία, καθώς και οι αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για την ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Ασκείται επίσης  πίεση για μια συμφωνία που θα τριπλασιάσει την παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα διπλασιάσει τον ρυθμό με τον οποίο βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση έως το 2030. Αυτό είναι λιγότερο διχαστικό από τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο ορισμένοι -συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ- δήλωσαν ότι δεν θα δεσμευτούν για το ένα χωρίς το άλλο.

Η ανάγκη για μια φιλόδοξη συμφωνία θα υπογραμμιστεί από τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό στην αρχή της συνόδου κορυφής. Αυτή η “κάρτα αναφοράς” για την πρόοδο του κλίματος θα δείξει πόσο απέχουν οι χώρες από την τήρηση των δεσμεύσεών τους βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ολη η διαδικασία  να διορθώσει την πορεία των σχεδίων των χωρών για το κλίμα, ώστε να επανέλθει ο κόσμος σε σωστή τροχιά. Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση ζημιών και απωλειών κυριάρχησε στις συζητήσεις της COP27 – με τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου να γιορτάζεται ως σημαντική νίκη πέρυσι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα συμφωνήθηκε στο Αμπού Ντάμπι ένα πρωτοποριακό σχέδιο για το Ταμείο Χρηματοδότησης των δράσεων και η απόφαση θα εγκριθεί επίσημα στην COP28 την επόμενη εβδομάδα. Βασίζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα που ενεργεί ως μεσάζων για τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων γύρω από τη διανομή των κεφαλαίων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα συμφωνήθηκε στο Άμπου Ντάμπι ένα πρωτοποριακό σχέδιο για το ταμείο και η απόφαση θα εγκριθεί επίσημα στην COP28 την επόμενη εβδομάδα. Βασίζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα που ενεργεί ως μεσάζων για τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων γύρω από τη διανομή των κεφαλαίων. Αυτό ήταν ένα αμφιλεγόμενο σημείο για τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου που φοβούνται την έλλειψη εκπροσώπησης και συμμετοχής στη διαδικασία ή πιθανές προκαταλήψεις. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν επίσης κάποιες αντιρρήσεις για τη συμφωνία σχετικά με το αν οι συνεισφορές για απώλειες και ζημιές θα είναι εθελοντικές ή όχι.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει μια “σημαντική” συνεισφορά στο ταμείο κατά την CO28 – ελπίζοντας ότι θα ενθαρρύνει και άλλους μεγάλους ιστορικούς ρυπαντές να πράξουν το ίδιο.

Το “βαθύ χάσμα” μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών βλέπει τη συνάντηση του ταμείου ζημιών να μην επιτυγχάνεται

Γιατί είναι τόσο σημαντική η COP28;

Δεδομένου του αργού ρυθμού των αλλαγών σε σύγκριση με την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής και του επείγοντος χαρακτήρα που απαιτείται, η κόπωση με την επίσημη διαδικασία είναι κατανοητή. Αλλά είναι επίσης, όπως υποστηρίζουν ειδικοί σε όλο τον κόσμο, η καλύτερη διαδικασία που έχουμε.
“Είναι γενικά απογοητευτική η πορεία “, δήλωσε στο Euronews Green νωρίτερα φέτος ο Michai Robertson, ανώτερος διαπραγματευτής οικονομικών της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS). “Λόγω του τρόπου με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις, με βάση τη συναίνεση, και της UNFCCC και της πολυμερούς διαδικασίας, πρέπει πραγματικά να προχωρήσεις με το ρυθμό του πιο αργού ανθρώπου”. Αλλά αυτό της προσδίδει επίσης μια μοναδική νομιμότητα “που ίσως καμία άλλη διαδικασία στον κόσμο” δεν μπορεί να επιτύχει, λέει.

Η εξασφάλιση ενός Ταμείου Ζημιών και Απωλειών ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα πέρυσι. Όπως και η νομικά δεσμευτική συμφωνία του Παρισιού που επιτεύχθηκε το 2015.
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας COP θα δουν τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων να κορυφώνεται έως το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ίσως ακόμη και φέτος.
Αλλά απαιτούνται πολύ ισχυρότερες πολιτικές για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εντός του 1,5C, προειδοποιεί ο ΙΕΑ, με τα τρέχοντα σχέδια για το κλίμα να αφήνουν τον κόσμο σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας κατά σχεδόν 3C αυτόν τον αιώνα.
Με τις χώρες πρώτης γραμμής να έχουν ήδη υποστεί τις επιπτώσεις του 1,1 C, το έργο της COP28 δεν θα μπορούσε να είναι πιο επείγον.